Doma jako v restauraci aneb Jak se stát dobrým hostitelem?
Plánovat, plánovat, plánovat!
Nejdřív si všechno sepište, pěkně krok po kroku – od nákupního seznamu až po jednotlivé úkony. Rozdělte si je do tří skupin: 1. ty, které můžete zvládnout den nebo dva předem, 2. ty, které zvládnete v den D třeba už ráno, 3. ty, které je třeba udělat až po příchodu hostů.
Do první skupiny spadá třeba mytí zeleniny, nakládání masa nebo přípravu zálivek. S předstihem si můžete také navážit suroviny na koláč nebo dezert, které pak už jen smícháte a upečete. Přichystejte si dostatek krabiček i sklenic a také prostor v lednici.
Fázování
Přípravu večeře či oběda si rozfázujte. Potřebujete-li do různých jídel různé druhy zeleniny, oloupejte a nakrájejte ji všechnu najednou a průběžně ji odkládejte stranou nebo do lednice. Některé pečené chody zase můžete dát do trouby naráz.
Zeptejte se přátel, co jim chutná
Je taktické vyptat se hostů, co mají rádi, a co jim naopak nechutná, případně jestli nemají nějaké alergie. Dost možná vám z odpovědí přirozeně vykrystalizují konkrétní nápady. Myslete taky na to, aby se veškeré jídlo snadno konzumovalo – vyloupávání korýšů, kapající tacos nebo souboj s hůlkami může leckoho uvést do rozpaků. Pokud někdo z přátel přijede autem, mějte v zásobě i dobré nealkoholické pití – třeba kombuchu nebo domácí limonádu.
1 chod, mnoho variant
Jste v pokušení uspořádat několikachodovou večeři? Jasně, je to efektní, ale přátelé se přece přišli hlavně bavit (s vámi!), a takhle byste se pro samé vaření moc neužili. Vsaďte spíš na ústřední velký chod, třeba řeckou moussaku nebo pečené maso, a nabídněte k němu rozličné přílohy, které si každý nakombinuje podle chuti. Studené a vlažné přílohy jako listové i obilninové saláty nebo dipy mají navíc tu výhodu, že můžou být na stole už před příchodem hostů.
Dezertní self service
Dezert mějte připravený předem a pak už ho jen dejte na stůl, ať se každý obslouží sám. Hezky vypadají dezerty podávané ve skleničkách, které v pravou chvíli jen vyndáte z lednice.
Využijte zbytkové teplo
Pečete-li v troubě maso, rybu nebo zeleninu, využijte zbytkového tepla k temperování bramborové kaše, omáček a spol.
Mějte časovou rezervu
A také se snažte nechat si na úplný závěr co nejméně položek. Nějaký čas vám zabere přemývání hrnců a pánví nebo úpravy toho, co se úplně nepovedlo. Taky není od věci prostřít stůl předem. Vyžehlit ubrus, naaranžovat řezané květiny a vyleštit příbory – i to zabere pár desítek minut. Dejte včas chladit bílé nebo šumivé víno a případně dekantujte červené.
Chci pomoct – a vím s čím!
Jestliže hostíte kamarády společně s partnerem či dětmi, nechte si pomoct. Vysvětlete, s čím konkrétně chcete pomoct, a zapojte všechny ochotné členy domácnosti. Nabízejí hosté pomoc nebo se ptají, co mají přinést? Nechte na jejich výběru dezert, předkrm nebo jim řekněte, že rádi ochutnáte jich oblíbené víno.
Playlist a květiny
Přípravu i celou večeři či oběd zpříjemní vhodně zvolený playlist. Zatímco vy si k vaření můžete pustit energičtější hudbu, ke společné tabuli se hodí spíš ambientní, klidnější skladby. Atmosféru u stolu dokreslí svíčky a jednoduchá váza s květinami, ovšem umístěná tak, aby na sebe hosté viděli.
Stres je nejhorší kuchař
Ingrediencí, kterou v kuchyni rozhodně potřebovat nebudete, je stres. Nepouštějte se do zbytečně složitého menu ani do jídel, která jste ještě nikdy nezkoušeli. Pročtěte si svůj plán a pusťte se do práce. Pokud někdo z hostů dorazí dřív, než jste čekali, nalijte jim sklenku vína a zabavte je malým amuse bouche – bohatě stačí oříšky, olivy nebo kousek chleba s vyšlehaným máslem či tvarohem.
Desetiminutovka pro sebe
Na seznam úkolů připište „já” – rezervujte si minimálně deset minut na to, abyste si před příchodem hostů stihli sundat zástěru, proběhnout sprchou a převléknout se do něčeho slavnostního a zároveň pohodlného. I tohle patří k roli hostitele!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.