Guláš jako z Lokálu? Uvařte si ho z hovězí kližky s maďarskou paprikou
Kolik masa, tolik cibule (tedy skoro), sádlo a maďarská paprika. To je základ receptu, podle kterého vaří guláš v Lokálech, a nejde ho ošidit! Pořiďte si kvalitní suroviny a pusťte se do akce podle návodu Vaška Kouby, výkonného šéfkuchaře Lokálů.
Amaso: Záruka kvalitního masa
Amaso spolupracuje s českými chovateli přeštického černostrakatého vepře a čestru. Ve výrobně v Jenči za Prahou řezníci maso bourají a nechávají ho zrát metodou suchého nebo mokrého zrání. Na místě vyrábějí i uzeniny podle prvorepublikových receptur. Maso a uzeniny z Amasa dostanete v řeznictví Naše maso nebo v Kantýně.
Suroviny na 5 porcí:
- 500 g hovězí kližky nakrájené na kousky
- 400 g cibule, nakrájené nadrobno
- 3 lžíce sádla
- ½ střední feferonky, nakrájené nadrobno
- špetka kmínu
- 15 g česneku (4 větší stroužky, v celku)
- 1 lžíce protlaku
- 1 lžička mleté maďarské sladké papriky
- špetka pepře
- 1 lžička soli
- 2½ litru hovězího vývaru
- špetka majoránky
Na jíšku (připravte si dopředu):
- 25 g sádla
- 25 g mouky
Postup:
- V dostatečně velkém hrnci orestujte cibuli na sádle. Po chvíli přidejte feferonku, kmín a restujte dohněda. Zhruba v polovině přihoďte česnek a dorestujte.
- Když je základ tmavý, hoďte na něj maso a nechte ho zatáhnout. Pak přidejte protlak, papriku a restujte 2 minuty. Osolte a opepřete.
- Přilijte vývar a vařte, dokud nebude kližka měkká. Trvá to zhruba 2 hodiny.
- Maso vyndejte a odložte stranou. Přidejte jíšku, pořádně rozmíchejte a nechte zhruba 5 minut provařit, aby se nevytvořily hrudky.
- Vraťte do guláše hovězí, přisypte majoránku a podle potřeby dosolte.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.