facebook
instagram

Guláš jako z Lokálu? Uvařte si ho z hovězí kližky s maďarskou paprikou

23. října 2024
Foto: Kateřina Antoš
Kolik masa, tolik cibule (tedy skoro), sádlo a maďarská paprika. To je základ receptu, podle kterého vaří guláš v Lokálech, a nejde ho ošidit! Pořiďte si kvalitní suroviny a pusťte se do akce podle návodu Vaška Kouby, výkonného šéfkuchaře Lokálů.

Amaso: Záruka kvalitního masa

Amaso spolupracuje s českými chovateli přeštického černostrakatého vepře a čestru. Ve výrobně v Jenči za Prahou řezníci maso bourají a nechávají ho zrát metodou suchého nebo mokrého zrání. Na místě vyrábějí i uzeniny podle prvorepublikových receptur. Maso a uzeniny z Amasa dostanete v řeznictví Naše maso nebo v Kantýně.

Suroviny na 5 porcí:

  • 500 g hovězí kližky nakrájené na kousky
  • 400 g cibule, nakrájené nadrobno
  • 3 lžíce sádla
  • ½ střední feferonky, nakrájené nadrobno
  • špetka kmínu
  • 15 g česneku (4 větší stroužky, v celku)
  • 1 lžíce protlaku
  • 1 lžička mleté maďarské sladké papriky
  • špetka pepře
  • 1 lžička soli
  • 2½ litru hovězího vývaru
  • špetka majoránky

Na jíšku (připravte si dopředu):

  • 25 g sádla
  • 25 g mouky

Postup:

  1. V dostatečně velkém hrnci orestujte cibuli na sádle. Po chvíli přidejte feferonku, kmín a restujte dohněda. Zhruba v polovině přihoďte česnek a dorestujte. 
  2. Když je základ tmavý, hoďte na něj maso a nechte ho zatáhnout. Pak přidejte protlak, papriku a restujte 2 minuty. Osolte a opepřete.
  3. Přilijte vývar a vařte, dokud nebude kližka měkká. Trvá to zhruba 2 hodiny.
  4. Maso vyndejte a odložte stranou. Přidejte jíšku, pořádně rozmíchejte a nechte zhruba 5 minut provařit, aby se nevytvořily hrudky.
  5. Vraťte do guláše hovězí, přisypte majoránku a podle potřeby dosolte. 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme