Rychlá svačina, která zasytí. Připravte si sendvič s pastrami z Našeho masa
Než se zakousnete do vlastnoručně připraveného sendviče s pastrami, sluší se objasnit, co se pod názvem pastrami vlastně skrývá. Podle dostupných pramenů můžeme první zmínky vystopovat ve východní Evropě, kde nechávali solené maso zatížené v nádobách, aby dlouho vydrželo.
„V průběhu staletí si pak různé národy vymýšlely další a další recepty, a tak vzniklo mnoho variant této pochoutky: solené pastrami, sušené, uzené i vařené,“ vypočítává mistr řezník a uzenář František Kšána.
Skutečného věhlasu se tato specialita ovšem dočkala až na opačné straně zeměkoule – ve Spojených státech amerických. Právě tam ji totiž ve druhé polovině 19. století proslavili židovští přistěhovalci z východní Evropy. Zprvu ji připravovali z husy, postupem času však přešli k levnější a dostupnější variantě, tedy k pastrami z hovězího masa.
Kam pro hovězí pastrami?
Jak na to jdou v Našem mase?
Sendvič s pastrami ochutnali řezníci z Našeho masa v New Yorku během své cesty za gastronomickým poznáním. Po důkladném pátrání došli k závěru, že něco velmi podobného se u nás vyrábělo ze soleného a uzeného hrudí v padesátých letech. A tak spojili recepty a začali připravovat solené, uzené i vařené hovězí bez koření.
„Nasolené hovězí hrudí se nechá několik týdnů zrát ve slaném láku, pak se zlehka opláchne. Následuje uzení a pomalé vaření v páře. Díky této proceduře v pastrami vyniká přirozená chuť hovězího masa. Díky dostatku tuku uvnitř i na povrchu je hezky mramorované, což vytváří mozaiku, která pohladí jazyk a potěší oko,“ popisuje František Kšána. Pastrami z Našeho masa je ukázkově šťavnaté a má zauzenou, plnou chuť hovězího masa.
Recept na sendvič s pastrami z Našeho masa
Ingredience:
- hovězí pastrami z Našeho masa
- čerstvý chléb, nejlépe z Esky nebo od Kalendů
- máslo
- kysané zelí
- Naše majonéza
Postup:
- Tenké plátky hovězího pastrami opečte na másle.
- Následně opečte dva plátky chleba.
- Oba krajíce potřete Naší majonézou, položte na ně zelí a pastrami.
- Už jen spojte krajíce a zakousněte se!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.