facebook
instagram

Rychlá svačina, která zasytí. Připravte si sendvič s pastrami z Našeho masa

16. dubna 2024
Foto: Jan Zima
Pochází z východní Evropy, zbožňují ho v USA a v posledních letech se těší oblibě i u nás. Řeč je o pastrami, tenkých plátcích hovězího hrudí, které vyniká jedinečnou chutí.

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je místem pro všechny, kteří hledají kvalitní maso od tuzemských chovatelů. Přijďte si nakoupit do Dlouhé ulice.
Sem pro maso

Než se zakousnete do vlastnoručně připraveného sendviče s pastrami, sluší se objasnit, co se pod názvem pastrami vlastně skrývá. Podle dostupných pramenů můžeme první zmínky vystopovat ve východní Evropě, kde nechávali solené maso zatížené v nádobách, aby dlouho vydrželo.

„V průběhu staletí si pak různé národy vymýšlely další a další recepty, a tak vzniklo mnoho variant této pochoutky: solené pastrami, sušené, uzené i vařené,“ vypočítává mistr řezník a uzenář František Kšána.

Skutečného věhlasu se tato specialita ovšem dočkala až na opačné straně zeměkoule – ve Spojených státech amerických. Právě tam ji totiž ve druhé polovině 19. století proslavili židovští přistěhovalci z východní Evropy. Zprvu ji připravovali z husy, postupem času však přešli k levnější a dostupnější variantě, tedy k pastrami z hovězího masa.

Jak na to jdou v Našem mase?

Sendvič s pastrami ochutnali řezníci z Našeho masa v New Yorku během své cesty za gastronomickým poznáním. Po důkladném pátrání došli k závěru, že něco velmi podobného se u nás vyrábělo ze soleného a uzeného hrudí v padesátých letech. A tak spojili recepty a začali připravovat solené, uzené i vařené hovězí bez koření.

„Nasolené hovězí hrudí se nechá několik týdnů zrát ve slaném láku, pak se zlehka opláchne. Následuje uzení a pomalé vaření v páře. Díky této proceduře v pastrami vyniká přirozená chuť hovězího masa. Díky dostatku tuku uvnitř i na povrchu je hezky mramorované, což vytváří mozaiku, která pohladí jazyk a potěší oko,“ popisuje František Kšána. Pastrami z Našeho masa je ukázkově šťavnaté a má zauzenou, plnou chuť hovězího masa

Recept na sendvič s pastrami z Našeho masa

Ingredience:

Postup:

  1. Tenké plátky hovězího pastrami opečte na másle. 
  2. Následně opečte dva plátky chleba.
  3. Oba krajíce potřete Naší majonézou, položte na ně zelí a pastrami.
  4. Už jen spojte krajíce a zakousněte se! 
View post on Instagram
 

Online řeznictví

Maso, uzeniny, pečivo, hotová jídla i dárky – to vše nakoupíte na e-shopu Našeho masa. Stačí kliknout a objednat. Rozvážíme v Praze a okolí.
Tudy do e-shopu

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme