Jak se žije husám na farmě v Chelčicích u Vodňan?
Manželé Tůmovi jsou vysokoškolsky vzdělaní zemědělci, kteří v jihočeských Chelčicích u Vodňan chovají husy a „vánoční krůty“. Asi před patnácti lety koupili od sousedů na trhu, kde sami tenkrát prodávali kuřice, pět housat a vypustili je do ovocného sadu.
Tím zjistili, že mlsné husy a ovoce nejdou dohromady, ale hlavně, že o husy je mezi lidmi zájem. A tak se dopracovali až k nynějším dvěma tisícovkám hus ročně na deseti arech pozemků, rozdělených do dvou lokalit. Kupují jednodenní housata a vykrmují je zhruba půl roku.
Než housatům asi ve dvou měsících naroste typické bílé peří, jsou v teple a péči pod střechou. Pak už se o sebe starají venku v podstatě sama – oštipují trávu a jiné zelené a podle libosti se dojídají zrním. A když přijde jejich čas, nemusejí nikam cestovat, protože Tůmovi mají i vlastní uznanou porážku s veterinárním dozorem. V perných podzimních dnech tu pracuje 8–10 lidí.
Oproti tomu masné (brojlerové) husy, které právě chovají manželé Tůmovi, snášejí vajec až trojnásobně víc, ale už se o ně nedokážou postarat, šlechtěním a chovem u nich totiž vymizely některé instinkty. O vejce tedy pečuje líheň…
Kde husu koupit?
Husy od manželů Tůmových můžete pořídit v Našem mase nebo si je objednat v e-shopu. Novinkou je doprava zdarma při nákupu nad 2200 Kč a možnost placení kartou.
Kilogram husy v kuchyňské úpravě tady přijde na 298 Kč. Jednotlivé kusy váží okolo 4,5 kg, v případě houserů až 6 kg, což znamená, že mají pěkná prsa, s téměř neznatelným „hřebenem“ prsní kosti.
Jde o masné husy, které se porážejí ve stáří minimálně 120 dní, spíš o něco později. Prodávají se s droby uvnitř (játra, žaludek, srdce, krk).
Článek vyšel v časopisu Apetit.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.