facebook
instagram

Konfitovaná kachní stehna se zelím a knedlíkem

2. srpna 2016
Foto: Marek Kučera
Konfitovaná kachní stehna podle receptu z Café Savoy mají křupavou kůrčičku, ale uvnitř jsou krásně měkká a šťavnatá. Překvapte nedělním obědem jako od babičky!

Potřebujete:

  • 4 kachní stehna
  • 1 jablko
  • 1 cibuli
  • tymián
  • 2 stroužky česneku
  • 800 g kachního sádla
  • sůl

1.

Pokud na kachních stehnech zůstaly zbytky peří, opalte je nebo vytrhejte pinzetou.

2.

Jablko a cibuli nakrájejte nahrubo a vyskládejte do pekáče.

3.

Stehna pořádně osolte a položte na jablka a cibuli. Přidejte tymián, česnek a vše zalijte rozpáleným kachním sádlem.

4.

Konfitujte 2½ hodiny při 105 °C. (Při konfitování se maso dusí v tuku a díky tomu zůstane dlouho šťavnaté. Když ho uložíte na tmavé a suché místo, vydrží až několik týdnů. Tedy teoreticky; v praxi takhle dobrota vždycky okamžitě „padne za vlast“.)

5.

Kachnu položte na druhý plech a 10 minut dopékejte při 200 °C. Maso tak získá zlatavou barvu a křupavou kůrčičku.

Na zelí si připravte:

  • 1 hlávku červeného zelí (asi 1 kg)
  • 200 ml jablečného džusu
  • 60 g krupicového cukru
  • špetku skořice
  • sůl

1.

Zelí nakrájejte na nudličky.

2.

Vložte do hrnce a zalijte džusem. Přidejte cukr, sůl a skořici.

3.

Pod pokličkou duste doměkka; podlévat není třeba. Jakmile zelí změkne, máte hotovo – trvá to asi 20–30 minut.

Na knedlíky:

  • 400 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • ½ kostky droždí
  • 1 housku
  • máslo
  • sůl

1.

Smíchejte mouku, vejce, droždí, mléko a sůl.

2.

Housku si nakrájejte na kostičky, na kousku másla je osmahněte dozlatova a přidejte ke směsi.

3.

Všechno důkladně promíchejte a vypracujte těsto.

4.

Nechte ho na teplém místě vykynout; trvá to asi 45 minut.

5.

Z těsta vyválejte šišky a vařte je v osolené vodě, z každé strany 6 minut.

6.

Hotové knedlíky vytáhněte, položte na plech a ihned propíchejte vidličkou, aby se nesrazily. Tip: Když je polijete přepuštěným máslem, budou chutnat ještě lépe!

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme