Konfitovaná kachní stehna se zelím a knedlíkem
Potřebujete:
- 4 kachní stehna
- 1 jablko
- 1 cibuli
- tymián
- 2 stroužky česneku
- 800 g kachního sádla
- sůl
1.
Pokud na kachních stehnech zůstaly zbytky peří, opalte je nebo vytrhejte pinzetou.
2.
Jablko a cibuli nakrájejte nahrubo a vyskládejte do pekáče.
3.
Stehna pořádně osolte a položte na jablka a cibuli. Přidejte tymián, česnek a vše zalijte rozpáleným kachním sádlem.
4.
Konfitujte 2½ hodiny při 105 °C. (Při konfitování se maso dusí v tuku a díky tomu zůstane dlouho šťavnaté. Když ho uložíte na tmavé a suché místo, vydrží až několik týdnů. Tedy teoreticky; v praxi takhle dobrota vždycky okamžitě „padne za vlast“.)
5.
Kachnu položte na druhý plech a 10 minut dopékejte při 200 °C. Maso tak získá zlatavou barvu a křupavou kůrčičku.
Na zelí si připravte:
- 1 hlávku červeného zelí (asi 1 kg)
- 200 ml jablečného džusu
- 60 g krupicového cukru
- špetku skořice
- sůl
1.
Zelí nakrájejte na nudličky.
2.
Vložte do hrnce a zalijte džusem. Přidejte cukr, sůl a skořici.
3.
Pod pokličkou duste doměkka; podlévat není třeba. Jakmile zelí změkne, máte hotovo – trvá to asi 20–30 minut.
Na knedlíky:
- 400 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 200 ml mléka
- ½ kostky droždí
- 1 housku
- máslo
- sůl
1.
Smíchejte mouku, vejce, droždí, mléko a sůl.
2.
Housku si nakrájejte na kostičky, na kousku másla je osmahněte dozlatova a přidejte ke směsi.
3.
Všechno důkladně promíchejte a vypracujte těsto.
4.
Nechte ho na teplém místě vykynout; trvá to asi 45 minut.
5.
Z těsta vyválejte šišky a vařte je v osolené vodě, z každé strany 6 minut.
6.
Hotové knedlíky vytáhněte, položte na plech a ihned propíchejte vidličkou, aby se nesrazily. Tip: Když je polijete přepuštěným máslem, budou chutnat ještě lépe!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.