Ultimátní průvodce pro milovníky pomalých rán: Kam v Praze na snídani?

1. Cafe Hrnek
O víkendu se nechte zlákat na brunchový speciál do holešovického Cafe Hrnek. Na jejich menu se tučně podepisuje sezona i kreativita kuchařů – na menu se střídají variace sladké briošky, vdolků a french toastů. Nebo radši zůstanete u míchaných vajec na domácím toustovém chlebu s čerstvým sýrem a sušeným žloutkem?
2. U Kalendů
Ranní vycházka po Náplavce si zaslouží doprovod! Naplánujte si zastávku v pekárně U Kalendů – a vezměte si na cestu minimálně jeden croissant. Pokud ve vitríně zahlédnete žemlovku nebo ovocný koláč, dlouho se nerozmýšlejte a dopřejte si. Potěší vás stejně jako čerstvý chleba s máslem a vejcem. Odnesete si k tomu spíš filtrovanou kávu, nebo cappuccino?
3. Bjukitchen
Chcete se hned po ránu přenést na snídani do Kodaně, aniž byste museli letět 800 km? Zamiřte do bistra Bjukitchen Báry Karpíškové v Jungmannově ulici. Filtrovaná káva tu teče proudem a z otevřené kuchyně voní vaječné omelety a právě upečená granola – kterou si v krásném balení můžete odnést s sebou domů. Šlehané máslo, čerstvý chleba a – zbyde-li místo – točená zmrzlina (tzv. soft serve) s olivovým olejem vám rozjasní ráno.
4. Café Savoy
Milovníci snídaní musí dřív nebo později usednout ke stolu v Café Savoy a zakrojit do croissantu s míchanými vejci a lanýžem. Genius loci vyzývá objednat si proslulé vejce Benedikt, případně vejce Royale na anglickém muffinu se zakysanou smetanou, s marinovaným lososem, holandskou omáčkou a kaviárem. Grandiózní hostina si říká o šálek něčeho originálního – co takhle espresso s calvadosem, tonikem a sladkým octem z Utopie?
5. Eska
Na mapě snídaňových míst nesmí chybět Eska. Vypravit se sem můžete na dlouhé labužnické snídání i na rychlou omeletu, sýrový loupákový toust s rajčatovou omáčkou nebo na loupák s máslem, marmeládou a kakaem – zeptejte se obsluhy, jestli jim v lednici nezbyl čokoládový termix!
Pokud bychom měli doporučit jedinou věc, bude to fermentovaná pšenice s vejcem a houbami – kdybyste si ji totiž chtěli přichystat doma, budete snídat nejdřív pozítří.
Tip: Při odchodu z Esky si vezměte pár loupáků s sebou – o víkendu si z nich můžete připravit smaženku s holandskou omáčkou, uzeným pstruhem a pošírovaným vejcem.
6. Etapa
Jen o pár ulic dál se tvoří fronty na snídani v bistru Etapa. Vsaďte na vyhlášená míchaná vejce s koriandrem, chilli a slanou granolou a s sebou si nechte zabalit jejich vláčný loupák. Lístek se z větší části obměňuje podle úrody.
7. Trikolonial
V pátek se chodí do smíchovského Trikolonialu. Od brzkého rána tam voní dvojctihodné koláče, které jednou týdně pečou kuchaři ze Ze mě projektu – plní je tvarohem a pečenými švestkami s jablečným octem. Do tašky se vám bude muset vejít také bochník chleba, pár ořechových buchet s tonkou nebo kombucha, kterou vyrábí majitel podniku Michal Burda. To unesete!
8. Goodlok
Na Jungmannově náměstí se odšťavňuje, fermentuje – a vaří! Od pondělí do pátku tam zažijete „experimentální“ snídaně, které vyladí váš den i střevní mikrobiom. Obsluha vám donese omeletu s řasou nori a hrachovou miso pastou, grilled cheese sendvič s kimchi nebo ovesnou kaši s medem koji, z chladicího boxu si sami vytáhněte kefír a freš ze sezonního ovoce a zeleniny. Na zdraví!
9. Vila 63
Snídani králů servírují v rekonstruované prvorepublikové Vile 63. V létě se můžete slunit a popíjet espresso tonic v jejich prostorné zahradě, v zimě posedět v teple minimalistického interiéru. V nabídce najdete třeba slanou žitno-špaldovou kaši, french toast nebo talíř s marinovanými vejci.
10. Další kus
Neumíte si představit snídani bez drobků z rohlíků? Zastavte se pro pečivo ve vinohradském podniku Další kus – a vyžádejte si k němu vajíčkovou pomazánku nebo pařížský salát v poctivém podání. U kasy nejde přehlédnout výstavu slaných motanců, galetek a buchet s méně i více odvážnou náplní. Tak akorát do ruky!
11. Kro Coffee
Snídaňové obzory si rozšíříte ve vinohradském Kro Coffee – těšte se na lívance z podmáslí, oříškovou granolu nebo turecká vejce s picallili.
12. Pastacaffé
Ideální volba v centru – jedno Pastacaffé najdete ve Vězeňské ulici, druhé ve Vodičkově. Vejce vám naservírují na všechny způsoby a k tomu nabídnou čerstvě vymačkané ovocné a zeleninové šťávy. Tím to ale zdaleka nekončí. Náš tip? Snídaně Lamborghini s domácím pastrami, pečeným vejcem a pomazánkou z mascarpone, pro milovníky sladkého pak vynikající wafle s ovocem.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.