Demi glace, káva a lanýže: Jak se dělá kávová omáčka ke steaku?
Káva, lanýžový olej, silný demi glace a máslo. Tyhle výrazné suroviny jsou základem kávové omáčky, která je stálou položkou v nabídce Kantýny. Její intenzivní chuť a hedvábná textura skvěle doprovodí hovězí maso připravené na grilu. Zkuste ji podle receptu zástupce šéfkuchaře Pavla Brichzina.
Hotovky ve skle
Otevřít, nalít do kastrůlku, ohřát – a podávat! V Akonzervě v Jenči za Prahou vaří oblíbené omáčky podle receptur z restaurací Ambiente, plní jimi sklenice a pak je v tlakovém hrnci zavařují. A pár takových sklenic se vyplatí přibalit na chalupu nebo do apartmánu – prostě všude tam, kde máte k dispozici kuchyňku. Hotovku v podobě gulášové polévky, dršťkovky, svíčkové či rajské pak můžete servírovat raz dva!
Na 4 porce potřebujete:
- 160 ml hovězího demi glace
- 20 ml espressa
- 60 g stařeného hovězího loje, nakrájeného na kostičky (koupíte v řeznictví v Kantýně)
- snítka tymiánu
- 20 g másla
- 2 polévkové lžíce
- lanýžového oleje
- 2 g mletého černého pepře
- V hrnci rozpusťte demi glace, přidejte kávu, lůj a tymián. Zahřejte a nechte chvíli provařit.
- Sundejte z plamene, přidejte máslo, lanýžový olej i pepř a odstraňte tymián. Už nezahřívejte. Počkejte, až se máslo rozpustí, a promíchejte. Podávejte ke grilovanému hovězímu.
Kam na nákup?
Suroviny na tehle recept koupíte v Našem mase v Dlouhé ulici 39 nebo v řeznictví v Kantýně v ulici Politických vězňů 5, obojí v Praze 1. Anebo nakupujte online.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.