Ředkvičkový salát z Kantýny
Máte v plánu grilovat pořádný stařený steak, ale u přílohy vám došla fantazie? Byla by škoda odbýt ho jen chlebem, a proto vám přinášíme recept na ředkvičkový salát s pažitkovou majonézou. Kuchaři z Kantýny ho připravují v rámci Večeře od kosti, skvěle totiž odlehčí masové chody.
Přípravy: do 30 minut
Na 4 porce potřebujete:
- 320 g rozpůlených ředkviček
- 200 g pažitkové emulze
- 80 g nakládané červené cibule
- 80 g chleba z Esky, natrhaného na menší kousky a jemně opečeného na másle
Na pažitkový olej:
- 300 ml slunečnicového oleje
- 320 g pažitky
- 200 g listového špenátu
Na nakládanou červenou cibuli:
- 10 g cukru krupice
- 20 ml octa
- 80 ml vody
- 30 g červené cibule, nakrájené na měsíčky
- špetka soli
Na pažitkovou emulzi:
- 8 žloutků
- 120 ml pažitkového oleje
- 60 ml vinného octa
- sůl a pepř
- Začněte pažitkovým olejem, který budete potřebovat na pažitkovou majonézu. Olej zahřejte na 70 °C a přelijte do mixéru. Přidejte pažitku, špenát a vše mixujte asi 5 minut dohladka. Hotovou směs přeceďte přes plátno do průhledné nádoby a uložte do lednice. Po vychlazení zůstane olej nahoře – opatrně ho slijte.
- Připravte si nakládanou cibuli. Ve vodě smíchejte cukr se solí a octem a povařte. Přihoďte nakrájenou cibuli, přiklopte a nechte vychladit.
- Teď je na řadě majonéza. V míse začněte šlehat žloutky a pomalu přilévejte pažitkový olej, dokud nevznikne hustá majonéza. Pak přidejte vinný ocet, dochuťte solí a pepřem a pořádně zamíchejte.
- V jiné míse smíchejte nakrájené ředkvičky s kousky chleba. Na talíři vytvořte lůžko z majonézy, na něj naservírujte směs ředkviček s chlebem a rovnoměrně posypejte nakládanou červenou cibulí. Každou porci můžete ještě pokapat petrželovým olejem.
Vstupenky na Večeři od kosti!
Řezník, oheň, kuchař – svatá trojice Kantýny vám naservíruje zážitek, po kterém vám jen tak nevytráví. Vstupenky kupujte tady!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.