facebook
instagram

Ředkvičkový salát z Kantýny

3. června 2019
Foto: Honza Zima
Máte v plánu grilovat pořádný stařený steak, ale u přílohy vám došla fantazie? Byla by škoda odbýt ho jen chlebem, a proto vám přinášíme recept na ředkvičkový salát s pažitkovou majonézou. Kuchaři z Kantýny ho připravují v rámci Večeře od kosti, skvěle totiž odlehčí masové chody.

Přípravy: do 30 minut

Na 4 porce potřebujete:

  • 320 g rozpůlených ředkviček
  • 200 g pažitkové emulze
  • 80 g nakládané červené cibule
  • 80 g chleba z Esky, natrhaného na menší kousky a jemně opečeného na másle

Na pažitkový olej:

  • 300 ml slunečnicového oleje
  • 320 g pažitky
  • 200 g listového špenátu

Na nakládanou červenou cibuli:

  • 10 g cukru krupice
  • 20 ml octa
  • 80 ml vody
  • 30 g červené cibule, nakrájené na měsíčky
  • špetka soli

Na pažitkovou emulzi:

  • 8 žloutků
  • 120 ml pažitkového oleje
  • 60 ml vinného octa
  • sůl a pepř
  1. Začněte pažitkovým olejem, který budete potřebovat na pažitkovou majonézu. Olej zahřejte na 70 °C a přelijte do mixéru. Přidejte pažitku, špenát a vše mixujte asi 5 minut dohladka. Hotovou směs přeceďte přes plátno do průhledné nádoby a uložte do lednice. Po vychlazení zůstane olej nahoře – opatrně ho slijte.
  2. Připravte si nakládanou cibuli. Ve vodě smíchejte cukr se solí a octem a povařte. Přihoďte nakrájenou cibuli, přiklopte a nechte vychladit.
  3. Teď je na řadě majonéza. V míse začněte šlehat žloutky a pomalu přilévejte pažitkový olej, dokud nevznikne hustá majonéza. Pak přidejte vinný ocet, dochuťte solí a pepřem a pořádně zamíchejte.
  4. V jiné míse smíchejte nakrájené ředkvičky s kousky chleba. Na talíři vytvořte lůžko z majonézy, na něj naservírujte směs ředkviček s chlebem a rovnoměrně posypejte nakládanou červenou cibulí. Každou porci můžete ještě pokapat petrželovým olejem.
ambiLogo

Vstupenky na Večeři od kosti!

Řezník, oheň, kuchař – svatá trojice Kantýny vám naservíruje zážitek, po kterém vám jen tak nevytráví. Vstupenky kupujte tady!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme