Meruňková marmeláda
Co budete potřebovat?
- půl kila meruněk
- špetku soli
- šťávu z poloviny citronu
- muškátový oříšek
- 100 g želírovacího cukru na zavařování (ten k zahuštění v poměru 2:1)
- glukózový sirup či cukr, anebo dostupnější hroznový cukr
- půlhodinku času
Meruňky rozpulte a odstraňte pecku. „Loupat je nemusíte, pod slupkou je nejvíc vitaminů,“ připomíná sous-chef ze Savoye. „Neloupané meruňky ale určitě pokrájejte, abyste v marmeládě neměli velké kusy slupky. U oloupaných to není nutné.“ Ovoce lehce poduste, stačí tak pět minut – záleží na tom, kolik vody pustí.
Zredukované meruňky osolte a vymačkejte na ně půlku citronu. Nechte pět až deset minut redukovat, protože sůl z ovoce vytáhne další vodu. „Hlídat musíte jedinou věc – aby se meruňky nepřipálily. Takže se raději moc nevzdalujte od sporáku a pravidelně míchejte,“ radí zástupce šéfkuchaře v Café Savoy.
Teď je na řadě želírovací cukr, glukóza či hroznový cukr a muškátový oříšek – stačí pár strouhnutí. Promíchejte a na mírném plameni povařte do změknutí, trvá to asi osm minut. Pak meruňky rozšťouchejte; v Savoyi to dělají klasickým domácím šťouchadlem na brambory.
„Ovoce můžete i rozmixovat, ale pak už to bude džem. V marmeládě mají být velké kusy ovoce,“ poznamenává kuchař.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.