facebook
instagram

Na Martina z husy, kdykoliv z kachny. Recept na poctivý kaldoun

21. října 2024
Foto: Kateřina Antoš
Vývar z husy? Žádný problém! A když si schováte, nebo pořídíte i na chutě bohaté droby, vývar můžete povýšit na kaldoun – tradiční polévku, která se podávala na hostinách už za dob rakousko-uherské monarchie.

Kostí a masa vám ze svatomartinské hostiny zajisté zbyde spousta. Pokud jste si schovali i vnitřnosti, máte zaděláno na pravý husí kaldoun. A jestli se po vaší kachně zaprášilo i s kostmi, pořiďte si vzrůstem skromnější kachnu a pusťte se do kaldounu z drůbeže. 

Suroviny na 5 porcí:

  • 100 g husích drobů
  • 1½ l husího vývaru (přichystejte si předem z husího skeletu) 
  • 30 g celeru 
  • 50 g mrkve
  • 30 g petržele
  • 150 ml farmářského mléka
  • 50 g máslové jíšky
  • sůl a pepř
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku 

K podávání:

  • 250 g polévkových nudlí
  • čerstvá petrželka na dochucení, nasekaná

Postup:

  1. Než se pustíte do kaldounu, připravte si husí vývar (ze skeletu a zbylého masa z pečené husy) a máslovou jíšku. 
  2. Droby uvařte v osolené vodě doměkka. Pokrájejte je na menší kousky. 
  3. Do osoleného a opepřeného husího vývaru nasypte kořenovou zeleninu nakrájenou na menší kostičky a povařte. Když je zelenina skoro měkká, přidejte jíšku a nechte provařit.
  4. Přilijte mléko, pro vůni přidejte muškátový oříšek, ještě chvíli povařte – a máte hotovo. Servírujte s nudlemi a petrželkou. 

Tip: Pokud jste dělali vývar z husy, doporučujeme obrat maso a přihodit ho do hotového kaldounu. Bude tak ještě bohatší. 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme