Na Martina z husy, kdykoliv z kachny. Recept na poctivý kaldoun
Vývar z husy? Žádný problém! A když si schováte, nebo pořídíte i na chutě bohaté droby, vývar můžete povýšit na kaldoun – tradiční polévku, která se podávala na hostinách už za dob rakousko-uherské monarchie.
Kostí a masa vám ze svatomartinské hostiny zajisté zbyde spousta. Pokud jste si schovali i vnitřnosti, máte zaděláno na pravý husí kaldoun. A jestli se po vaší kachně zaprášilo i s kostmi, pořiďte si vzrůstem skromnější kachnu a pusťte se do kaldounu z drůbeže.
Suroviny na 5 porcí:
- 100 g husích drobů
- 1½ l husího vývaru (přichystejte si předem z husího skeletu)
- 30 g celeru
- 50 g mrkve
- 30 g petržele
- 150 ml farmářského mléka
- 50 g máslové jíšky
- sůl a pepř
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
K podávání:
- 250 g polévkových nudlí
- čerstvá petrželka na dochucení, nasekaná
Postup:
- Než se pustíte do kaldounu, připravte si husí vývar (ze skeletu a zbylého masa z pečené husy) a máslovou jíšku.
- Droby uvařte v osolené vodě doměkka. Pokrájejte je na menší kousky.
- Do osoleného a opepřeného husího vývaru nasypte kořenovou zeleninu nakrájenou na menší kostičky a povařte. Když je zelenina skoro měkká, přidejte jíšku a nechte provařit.
- Přilijte mléko, pro vůni přidejte muškátový oříšek, ještě chvíli povařte – a máte hotovo. Servírujte s nudlemi a petrželkou.
Tip: Pokud jste dělali vývar z husy, doporučujeme obrat maso a přihodit ho do hotového kaldounu. Bude tak ještě bohatší.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.