Sladké podle Štanglu: Lískooříškové laskonky s krémem z bílé čokolády a sena
Netradiční variace na oblíbený retro dezert pracuje s nádechem nostalgie, ale také s vanilkovou náplní z bílé čokolády, s opečeným senem a příjemně navinulým višňovým želé. Vyzkoušejte doma originální laskonky podle receptu ze Štanglu – až je ochutnáte, budete si připadat jako ve vyhlášené cukrárně!
Množství: 12–15 laskonek
Na korpusy:
- 170 g bílků
- 90 g + 200 g krupicového cukru
- 230 g jemně mletých lískových ořechů
- 45 g moučkového cukru
- Bílky a 90 g cukru dejte do mísy a za pomoci ručního šlehače nebo kuchyňského robotu se šlehací metlou je společně začněte šlehat na nejnižší rychlost.
- Zbylých 200 g cukru vsypte do menšího hrnce. Přilijte maličko (maximálně 20 g) vody, na středním plameni přiveďte k varu a vařte, až teplota dosáhne 114 °C – použijte kuchyňský teploměr. Poté cukrový rozvar odstavte a pomalu ho tenkým pramínkem postupně přilijte ke šlehajícím se bílkům.
- Šlehač nebo kuchyňský robot přepněte na nejvyšší rychlost a šlehejte, dokud směs nevychladne. Předehřejte troubu na 100 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Do vychladlých vyšlehaných bílků prosejte ořechy s moučkovým cukrem a pečlivě je vmíchejte – míchání musí být rychlé, ale opatrné, aby bílky nezřídly.
- Směs rozetřete skrze speciální šablonu na laskonky na připravený plech. Sušte v předehřáté troubě zhruba 3 hodiny. Upečené laskonky nechte zcela vychladnout a následně je skladujte uzavřené ve vzduchotěsné nádobě, kde vydrží až měsíc.
Tip: Jak poznat, že jsou laskonky správně upečené? Stačí jeden kousek vyndat z trouby a nechat ho pár minut vychladnout. Hotová laskonka by měla být vysušená a křupavá, těsto by se nemělo vůbec lepit na zuby a mělo by se skoro až rozpouštět v puse.
Na krém:
- 150 g sena
- 500 ml 35% smetany
- 200 g bílé čokolády
- 1 vanilkový lusk
- 4 plátky želatiny
- S přípravou krému začněte den dopředu. Seno dejte na plech a pečte ho 10 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Vysoká teplota ho důkladně zbaví všech neviditelných nečistot i případných bakterií a také prohloubí jeho příjemné květinové aroma. Smetanu nalijte do hrnce, opečené seno nechte zcela vychladnout a poté ho ponořte do smetany. Nechte přes noc infuzovat v lednici.
- Druhý den smetanu přeceďte, seno vyhoďte. Čokoládu nasekejte na malé kousky. Smetanu vlijte do hrnce, přidejte k ní semínka z vanilky i prázdný lusk a pomalu zahřejte na 90 °C. Želatinu namočte do ledové vody a nechte ji změknout.
- Změklou, vyždímanou želatinu přidejte do zahřáté smetany a důkladně ji rozmíchejte. Přisypte nasekanou čokoládu a mícháním ji nechte rozpustit. Nakonec vyndejte prázdný vanilkový lusk a krém promixujte dohladka tyčovým mixérem.
- Krém přendejte do čisté mísy a na jeho povrch přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Uložte přes noc do lednice.
Tip: Seno zakoupíte v běžném zverimexu.
Na višňové želé:
- 3 plátky želatiny
- 10 g krupicového cukru
- 2,5 g agaru
- 250 g višňové šťávy
- Želatinu namočte do ledové vody, aby změkla.
- Cukr smíchejte s agarem. Višňovou šťávu zahřejte v rendlíku, poté k ní přisypte cukr s agarem, důkladně promíchejte a na středním plameni směs přiveďte k varu. Minutu provařte a odstavte.
- Do horké sladké višňové šťávy přidejte změklou, vyždímanou želatinu a pečlivě ji rozmíchejte. Poté směs důkladně rozmixujte tyčovým mixérem.
- Želé vylijte v tenké, zhruba 3cm vrstvě na plech, nechte vychladnout a poté ho dejte zatuhnout do lednice. Ze ztuhlého želé vykrájejte pomocí vykrajovátka malá kolečka.
Tip: Jak doma získat višňovou šťávu? Čerstvé či mražené plody bez pecek rozvařte, rozmixujte a přeceďte. Čerstvé višně lze též odšťavnit.
Recept na želé můžete uplatnit na jakékoliv ovoce! Zkuste višně vyměnit třeba za rybíz nebo maliny.
Na dokončení:
- čerstvé nebo sušené višně
- sezónní bylinky
Kompletace dezertu:
- Vychlazený krém z bílé čokolády vyšlehejte dotuha ručním mixérem nebo kuchyňským robotem se šlehací metlou. Naplňte ho do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou.
- Na korpus vždy nastříkejte poctivou dávku krému a ten pak přiklopte druhým korpusem.
- Vršky laskonek ozdobte vrstvou krému, kolečky višňového želé, čerstvými nebo sušenými višněmi a sezónními bylinkami.
- Naplněné laskonky zkonzumujte v den plnění, nejsou vhodné na delší skladování – postupem času nasáknou vlhkost krému.
Laskonky krok za krokem:
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.