facebook
instagram

Sladké podle Štanglu: Lískooříškové laskonky s krémem z bílé čokolády a sena

23. září 2024
Foto:Archiv Ambiente
Netradiční variace na oblíbený retro dezert pracuje s nádechem nostalgie, ale také s vanilkovou náplní z bílé čokolády, s opečeným senem a příjemně navinulým višňovým želé. Vyzkoušejte doma originální laskonky podle receptu ze Štanglu – až je ochutnáte, budete si připadat jako ve vyhlášené cukrárně!

Množství: 12–15 laskonek

Na korpusy:

  • 170 g bílků 
  • 90 g + 200 g krupicového cukru 
  • 230 g jemně mletých lískových ořechů
  • 45 g moučkového cukru
  1. Bílky a 90 g cukru dejte do mísy a za pomoci ručního šlehače nebo kuchyňského robotu se šlehací metlou je společně začněte šlehat na nejnižší rychlost.
  2. Zbylých 200 g cukru vsypte do menšího hrnce. Přilijte maličko (maximálně 20 g) vody, na středním plameni přiveďte k varu a vařte, až teplota dosáhne 114 °C – použijte kuchyňský teploměr. Poté cukrový rozvar odstavte a pomalu ho tenkým pramínkem postupně přilijte ke šlehajícím se bílkům.
  3. Šlehač nebo kuchyňský robot přepněte na nejvyšší rychlost a šlehejte, dokud směs nevychladne. Předehřejte troubu na 100 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  4. Do vychladlých vyšlehaných bílků prosejte ořechy s moučkovým cukrem a pečlivě je vmíchejte – míchání musí být rychlé, ale opatrné, aby bílky nezřídly. 
  5. Směs rozetřete skrze speciální šablonu na laskonky na připravený plech. Sušte v předehřáté troubě zhruba 3 hodiny. Upečené laskonky nechte zcela vychladnout a následně je skladujte uzavřené ve vzduchotěsné nádobě, kde vydrží až měsíc.

Tip: Jak poznat, že jsou laskonky správně upečené? Stačí jeden kousek vyndat z trouby a nechat ho pár minut vychladnout. Hotová laskonka by měla být vysušená a křupavá, těsto by se nemělo vůbec lepit na zuby a mělo by se skoro až rozpouštět v puse.

Na krém:

  • 150 g sena
  • 500 ml 35% smetany 
  • 200 g bílé čokolády
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 plátky želatiny
  1. S přípravou krému začněte den dopředu. Seno dejte na plech a pečte ho 10 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Vysoká teplota ho důkladně zbaví všech neviditelných nečistot i případných bakterií a také prohloubí jeho příjemné květinové aroma. Smetanu nalijte do hrnce, opečené seno nechte zcela vychladnout a poté ho ponořte do smetany. Nechte přes noc infuzovat v lednici.
  2. Druhý den smetanu přeceďte, seno vyhoďte. Čokoládu nasekejte na malé kousky. Smetanu vlijte do hrnce, přidejte k ní semínka z vanilky i prázdný lusk a pomalu zahřejte na 90 °C. Želatinu namočte do ledové vody a nechte ji změknout.
  3. Změklou, vyždímanou želatinu přidejte do zahřáté smetany a důkladně ji rozmíchejte. Přisypte nasekanou čokoládu a mícháním ji nechte rozpustit. Nakonec vyndejte prázdný vanilkový lusk a krém promixujte dohladka tyčovým mixérem. 
  4. Krém přendejte do čisté mísy a na jeho povrch přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Uložte přes noc do lednice.

Tip: Seno zakoupíte v běžném zverimexu.

Na višňové želé:

  • 3 plátky želatiny
  • 10 g krupicového cukru 
  • 2,5 g agaru
  • 250 g višňové šťávy
  1. Želatinu namočte do ledové vody, aby změkla. 
  2. Cukr smíchejte s agarem. Višňovou šťávu zahřejte v rendlíku, poté k ní přisypte cukr s agarem, důkladně promíchejte a na středním plameni směs přiveďte k varu. Minutu provařte a odstavte. 
  3. Do horké sladké višňové šťávy přidejte změklou, vyždímanou želatinu a pečlivě ji rozmíchejte. Poté směs důkladně rozmixujte tyčovým mixérem.
  4. Želé vylijte v tenké, zhruba 3cm vrstvě na plech, nechte vychladnout a poté ho dejte zatuhnout do lednice. Ze ztuhlého želé vykrájejte pomocí vykrajovátka malá kolečka.

Tip: Jak doma získat višňovou šťávu? Čerstvé či mražené plody bez pecek rozvařte, rozmixujte a přeceďte. Čerstvé višně lze též odšťavnit.

Recept na želé můžete uplatnit na jakékoliv ovoce! Zkuste višně vyměnit třeba za rybíz nebo maliny.

Na dokončení: 

  • čerstvé nebo sušené višně
  • sezónní bylinky

Kompletace dezertu:

  1. Vychlazený krém z bílé čokolády vyšlehejte dotuha ručním mixérem nebo kuchyňským robotem se šlehací metlou. Naplňte ho do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou.
  2. Na korpus vždy nastříkejte poctivou dávku krému a ten pak přiklopte druhým korpusem.
  3. Vršky laskonek ozdobte vrstvou krému, kolečky višňového želé, čerstvými nebo sušenými višněmi a sezónními bylinkami.
  4. Naplněné laskonky zkonzumujte v den plnění, nejsou vhodné na delší skladování – postupem času nasáknou vlhkost krému.

Laskonky krok za krokem:

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.