facebook
instagram

Na Tučný čtvrtek do plna!

8. února 2018
Foto: Honza Zima
Už vám dostatečně vytrávilo po Vánocích? Pro ty, kteří na obžerství vzpomínají bez výčitek, nebo dokonce s nostalgií, je tu Tučný čtvrtek. Tento den odpradávna sloužil k tomu, aby se lidé pořádně nacpali před dlouhým půstem. Čím si letos můžete udělat zásoby?

Tučný čtvrtek je podle tradice posledním dnem masopustu – svátku nezřízeného hodování, oslav a zabijaček. Tento den býval poslední možností pořádně se nasytit před vymrzlým obdobím, kdy příroda nepřináší žádnou úrodu a netrpělivě se čeká na jarní probuzení. Proto se od Popeleční středy, která následuje po Tučném čtvrtku, drží až do Velikonoc čtyřicetidenní půst.

Historické okénko

Tradice Tučného čtvrtku u nás se dá vypátrat až k posledním Přemyslovcům, i když jde o zvyk jistojistě starší. Ve středověku a raném novověku se v tento den jedla zvěřina, a kdo tuto možnost neměl, dopřával si jehněčí, skopové a hovězí.

Od 18. století se na vesnicích rozšířil zvyk masopustních zabijaček, takže se typickým tučnočtvrtečním jídlem stalo vepřo-knedlo-zelo, jitrnice, jelita, prejt a spol. Se začátkem 19. století pak zvyk pojídat vepřo-knedlo pronikl i do měst a k tomu se přidala obliba pečené husy. Všechno se samozřejmě důkladně zapíjelo pivem, které se prokládalo kořalkou.
Tradice Tučného čtvrtku u nás se dá vypátrat až k posledním Přemyslovcům, i když jde o zvyk jistojistě starší. Ve středověku a raném novověku se v tento den jedla zvěřina, a kdo tuto možnost neměl, dopřával si jehněčí, skopové a hovězí.

Od 18. století se na vesnicích rozšířil zvyk masopustních zabijaček, takže se typickým tučnočtvrtečním jídlem stalo vepřo-knedlo-zelo, jitrnice, jelita, prejt a spol. Se začátkem 19. století pak zvyk pojídat vepřo-knedlo pronikl i do měst a k tomu se přidala obliba pečené husy. Všechno se samozřejmě důkladně zapíjelo pivem, které se prokládalo kořalkou.

Aby našim předkům pocit plného pupku vydržel co nejdéle, vařila se sytá jídla a sádlem se rozhodně nešetřilo. Všechny čekalo čtyřicet dní bez masa, a tak se nikdo neostýchal, a kdo mohl, dopřál si pořádný flák, plný talíř jitrnic, ovaru a dalších zabijačkových specialit.

Uznejte, že je to vyloženě příjemná záležitost, takže proč si zimní hodování neužít, i pokud půst není nic pro vás? Nezapomeňte ani na dezert – pro masopust jsou typické koblihy, smažené ve vysoké vrstvě oleje. Abyste vydrželi degustovat co nejdéle, nezdráhejte se vše zapít pořádným hltem piva a panáčkem na slehnutí.

Tradici Tučného čtvrtku ctíme i v restauracích Ambiente, a tak jsme pro vás přichystali celou řadu překvapení. Panáky i talíře budou přetékat. Dietní jídla ve čtvrtek 8. února na jídelním lístku nenajdete.

Co jsme pro vás připravili?

V Pasta Fresca si přijdou na své milovníci těstovina a risotta – porce se zvětší o polovinu. Denní menu bude obsahovat tučná jídla a panáky budou dvojité.

Pastacaffé Vězeňská nabídne menu složené převážně z masa a porce se tento den zvětší. Ve Vodičkové vás čekají speciální amuse bouche, překvapení od šéfkuchaře.

V Kantýně budou na Tučný čtvrtek podávány jednohubky se šunkovou pěnou, škvarkovou pomazánkou nebo sádlem. Najdete je na každém stole – berte si dle libosti.

Pokud vás přepadne chuť na pravou neapolskou pizzu, vyrazte do Pizzy Nuovy. Pizzy budou větší a o polovinu narostou i porce těstovin.

Cukrárnu Myšák zažije Tučný čtvrtek poprvé. Vytáhne se dvojitým věnečkem a velkým šunkovým chlebíčkem.

Pokud na jídelních lístcích Lokálů najdete symbol tučňáka, znamená to, že dostanete dvojitou porci masa anebo velkého panáka za cenu malého.

V Café Savoy si zase můžete dopřát větší porci denního menu i talíře Savoy.

Brasileiro Slovanský dům nabídne amuse bouche v brazilském stylu, Brasileiro U Radnice zase torresmos, neboli škvařený vepřový bok s omáčkami.

Na stolech v Esce na vás bude čekat pomazánka ze škvarků z pražské šunky s rohlíkem.

V Grils se budou držet svého - na tučný čtvrtek si tak budete moci pochutnat na kuřecím vývaru.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme