facebook
instagram

Pánská jízda Prahou! Poznejte oblíbené podniky Marka Pavaly

26. srpna 2024
Foto:Hana Kožušníková
Marek Pavala, kuchař, autor kuchařek a zakladatel Campu Fuego, vás provede svými nejoblíbenějšími pražskými podniky. Čeká vás nejen cesta za dobrým jídlem a pivem, ale také tipy na místa, kde prodávají stylové oblečení nebo estetické nářadí.

Kuchyň

Kuchyň na Pražském hradě má s přehledem nejkrásnější výhled široko daleko. Taky samozřejmě super pivo, elixír a fakt štědrou porci kachních stehen. Ano, množné číslo. Navíc mám tenhle podnik pár minut chůze od bytu, což Kuchyni nahrává do karet.

Lokál Dlouhááá 

Když se řekne Lokál, představím si Dlouhou. Nejsem v žádném Lokále štamgast a celkem mě to štve, protože ne vždycky je možné se k pivu posadit, ale obecně jsou to moje „go to“ místa, když jdeme s klukama na pivo. Většinou pak odcházíme se zavíračkou a nikomu se ještě nechce domů.

Vypalte z tanku pivo jako křen!

Trénink dělá mistry, proto vás naši mistři výčepní postaví za výčep a naučí čepovat hladinku, šnyt i mlíko. Vysvětlí rozdíl mezi míchaným a řezaným a také se dozvíte všechno o spletitých cestách piva do půllitru. Na konci kurzu si odnesete diplom a dárek.
Přihlašujte se zde.

Toni & Guy Soukenická 

Můj kamarád Kuba Dráb mě stříhá už spoustu let, teď má ale tolik práce, že mě občas vezme až po směně. V takovou chvíli si do kadeřnictví doneseme pivo a máme se fajn. Ne, ale vážně, zkoušel jsem víc kadeřnictví a nikde mě neostříhali tak dobře jako v Toni & Guy. 

The Real Meat Society 

Paul Day rozumí svému řemeslu a jeho řeznictví/bistro přináší svěží anglický vítr do české klasiky. Od řezů masa přes kvalitu, design i pár drobností k jídlu na místě je The Real Meat Society dokonalým podnikem. Malý přístav vkusu a kvality kousek od Tančícího domu.

Sansho 

Opět Paul Day. Ač Sansho dnes už není vyloženě jeho, stále si zachovává úroveň, kterou mělo v minulých letech. Ba co víc, troufám si říct, že jsem teď byl z jídel uchvácený ještě víc než dřív. Přijde mi, že i když Sansho zná snad každý, nedostává se mu takové uznání, jaké si reálně zasluhuje. Konceptem, jídlem i interiérem zásadně vybočuje z řady podniků, které jsou jako přes kopírák, a já se tam vždy rád vracím.

Ralph Lauren Pařížská 

Ralph Lauren je značka oblečení, kterou nosím od doby, co jsem si ušetřil peníze z brigády na první polo tričko. Když vejdu do nově otevřeného obchodu v Pařížské ulici, cítím se tam jako doma. Opravdu milý personál, typický interiér a fůra oblečení, které se nosí samo. Na druhou stranu je to i obchod, který mi velice snadno udělá pěkný průvan v peněžence, takže vstupovat na vlastní nebezpečí.

Sandwich Rodeo 

Moje guilty pleasure, kde mě ale uklidňuje, že ač do sebe tlačím „fastfood“, je připravený v té nejvyšší kvalitě. Stejně jako u ostatních podniků i zde musím vyzdvihnout interiér restaurace. Dokonale dokresluje atmosféru amerického bistra s tím rozdílem, že tam se tak dobře nenajíte. Fillet-O-Fish, kuřecí sendvič nebo shrimp roll jsou naprosto luxusní jídla a stojí za to si je objednat. Klidně všechno na jedno posezení.

Denim Heads 

V rámci módy je Denim Heads velice specifický obchod, který bych čekal spíš někde v New Yorku nebo v Tokiu. Obrovské množství neskutečně cool oblečení, japonského denimu a milý personál, který poradí každému, kdo by se (právem) cítil trochu přehlcen a nevěděl si rady. Vyloženě se těším na podzim, kdy si tam půjdu zase pro pár věcí.

U Kalendů 

Jídlo U Kalendů je mi velice blízké jak po chuťové, tak vizuální stránce. Žádné zbytečné složitosti nebo pózy na talíři, ale upřímně rafinované vaření, které zahrnuje třeba i vnitřnosti a morek. Na jejich uzený morek se určitě chystám, protože to je něco, co jsem ještě neochutnal a vypadá brutálně.

Tokyo Tools 

Obchod, který vás pohladí na duši a donutí přehodnotit přimontování poličky, které stále odkládáte. Není totiž krabička jako krabička a nářadí nemusí být nudné a bez estetického přesahu. Dechberoucí čistota formy každého předmětu se pak rozhodně projeví při práci. Opravdu je rozdíl, jestli okopáváte záhon nádhernou motykou od Adler, nebo nějakým rozpadlým krámem, co jste našli na chatě.

U Fleků

Možná je pro Pražáky normální, že nevyhledávají ta primárně turistická místa. Pivnice U Fleků má ale kouzelnou zahrádku, harmonikáře, výborné pivo z vlastní produkce, fantastická jídla klasické české kuchyně a atmosféru, kterou budete jinde jen marně hledat. Když vychytáte čas po obědech, najdete v podniku spoustu místa, a tak si můžete v centru Prahy užít tuhle oázu časů dávno minulých.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.