Recept Lukáše Pohla: Jablko v županu
Lukáš Pohl
Na 6 porcí potřebujete:
- 6 středně velkých jablek
- 30 g nasekaných vlašských ořechů (v Myšákovi používají ořechy v karamelu)
- 30 g rozinek, namočených v rumu
- 50 g marcipánu
- 40 g kyselé zavařeniny, nejlépe rybízové
- 20 g strouhaného perníku
- 350 g máslového listového těsta
- 1 vejce na potírání
- moučkový cukr a skořice na posypání
1. Jablka oloupejte a vykrojte střed tak, aby zůstala v celku. Oříšky, rozinky a marcipán ručně zpracujte v hustší hmotu. Pak ji rozdělte na dvě části.
2. Do jablek vložte polovinu hmoty. Pomocí cukrářského sáčku je naplňte zavařeninou a uzavřete zbytkem marcipánové hmoty. Takto připravená jablka obalte ve strouhaném perníku.
3. Předehřejte si troubu na 165 °C.
4. Na pomoučněném válu rozválejte listové těsto na plát silný 2–3 milimetry. Potřete rozšlehaným vejcem.
5. Těsto nakrájejte na 6 čtverců a zabalte do nich jablka. Spojte konce těsta a pak zabalená jablka pokládejte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Znovu potřete těsto vajíčkem a pečte 30 až 40 minut.
6. Upečená jablka v županu poprašte moučkovým cukrem se skořicí a podávejte.
Tipy šéfcukráře:
Do listového těsta se hodí zabalit kyselejší odrůdy jablek s pevnou dužinou, která neuvolní tolik šťávy a nabídne příjemnou texturu i po upečení. Výtečně je například Boskoopské jablko nebo Coxova reneta.
Jablka i zavařeninu doma nejspíš máte, pro listové těsto a ořechy v karamelu se stavte třeba v Myšákovi. Můžete tu rovnou pořídit i zmrzlinu – teplý dezert tradičně doprovází vanilková, odvážnější sáhnou po limitované edici Baileys nebo Crème brûlée.
Pečená jablka se krásně doplňují s vanilkovou omáčkou – cukráři přihřívají žloutkový krém nebo šlehají crème anglaise. Snad ještě lépe chutnají s rumovou pěnou!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.