Recept na šlehačkovou bábovku z Lokálu. Dezert, který se rozplývá na jazyku

Šlehačková bábovka je královnou mezi bábovkami – nadýchaná, vláčná a jemná díky šlehačce i vyšlehaným bílkům. Máme pro vás osvědčený recept z Lokálu U Zavadilů i tipy, kdy bábovku správně vyklopit a čím ji ozdobit.
Lokál U Zavadilů

Jediný Lokál s venkovskou atmosférou, který připomíná spíš zájezdní hostinec. Na okraji Prahy si v létě užijete velkolepou grilovačku na prosluněné zahrádce a v zimě zase oddechnete od ruchu velkoměsta. Stavte se k nám posedět, nebo si jídlo a pivo objednejte online a nechejte přivézt až domů.
Suroviny:
- 3 vejce
- 250 g krupicového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 400 g polohrubé mouky
- 1,5 balení prášku do pečiva
- 300 ml 30% smetany
- rozinky (nemusí být)
- máslo na vymazání + hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 170 °C.
- Oddělte bílky od žloutků.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zatím ho uložte do lednice.
- Žloutky vyšlehejte s oběma druhy cukru do světlé pěny.
- Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše důkladně spojte.
- Přilijte smetanu a znovu promíchejte, tak aby vzniklo hladké těsto.
- Opatrně vmíchejte sníh z bílků – ideálně stěrkou. Těsto musí zůstat nadýchané.
- Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. (Pokud vám máslo zrovna došlo, lze použít i slunečnicový olej.)
- Těsto vlijte do formy. Jestli máte rádi rozinky, přidejte je.
- Pečte dozlatova, trvá to asi 30 minut. Poté do bábovky zapíchněte špejli – pokud na ní po vytažení neulpí žádné těsto, máte hotovo.
Tipy:
Nepřešlehejte sníh. Měl by být tuhý, ale ne vysušený. Do těsta ho opravdu jen jemně zapracujte – nejlépe cukrářskou špachtlí nebo gumovou stěrkou. Metlu už v této fázi nepoužívejte.
Formu vybírejte pečlivě. Nejlepší výsledek zaručí stará litinová nebo smaltovaná forma. Ty silikonové nejsou ideální – bábovka má tendenci „dusit“ se a hůř se propéká.
Po upečení nechte bábovku vychladnout aspoň 15–20 minut, teprve potom ji opatrně vyklopte. Podávejte poprášenou moučkovým cukrem, výborná je i se šlehačkou.
Skladujte při pokojové teplotě, zabalenou v čisté utěrce nebo pod poklopem. Vláčná vydrží 2–3 dny.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.