facebook
instagram

Recept na šlehačkovou bábovku z Lokálu. Dezert, který se rozplývá na jazyku

Na bábovce od Zavadilů si pochutná celá rodina. (foto Kateřina Antoš)
9. června 2025
Foto: Kateřina Antoš
Šlehačková bábovka je královnou mezi bábovkami – nadýchaná, vláčná a jemná díky šlehačce i vyšlehaným bílkům. Máme pro vás osvědčený recept z Lokálu U Zavadilů i tipy, kdy bábovku správně vyklopit a čím ji ozdobit.

Lokál U Zavadilů

Jediný Lokál s venkovskou atmosférou, který připomíná spíš zájezdní hostinec. Na okraji Prahy si v létě užijete velkolepou grilovačku na prosluněné zahrádce a v zimě zase oddechnete od ruchu velkoměsta. Stavte se k nám posedět, nebo si jídlo a pivo objednejte online a nechejte přivézt až domů.
Udělejte si rezervaci

Suroviny:

  • 3 vejce
  • 250 g krupicového cukru 
  • 20 g vanilkového cukru
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1,5 balení prášku do pečiva 
  • 300 ml 30% smetany
  • rozinky (nemusí být) 
  • máslo na vymazání + hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 170 °C.
  2. Oddělte bílky od žloutků.
  3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zatím ho uložte do lednice.
  4. Žloutky vyšlehejte s oběma druhy cukru do světlé pěny.
  5. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše důkladně spojte.
  6. Přilijte smetanu a znovu promíchejte, tak aby vzniklo hladké těsto.
  7. Opatrně vmíchejte sníh z bílků – ideálně stěrkou. Těsto musí zůstat nadýchané.
  8. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. (Pokud vám máslo zrovna došlo, lze použít i slunečnicový olej.)
  9. Těsto vlijte do formy. Jestli máte rádi rozinky, přidejte je.
  10. Pečte dozlatova, trvá to asi 30 minut. Poté do bábovky zapíchněte špejli – pokud na ní po vytažení neulpí žádné těsto, máte hotovo.

Tipy:

Nepřešlehejte sníh. Měl by být tuhý, ale ne vysušený. Do těsta ho opravdu jen jemně zapracujte – nejlépe cukrářskou špachtlí nebo gumovou stěrkou. Metlu už v této fázi nepoužívejte.

Formu vybírejte pečlivě. Nejlepší výsledek zaručí stará litinová nebo smaltovaná forma. Ty silikonové nejsou ideální – bábovka má tendenci „dusit“ se a hůř se propéká.

Po upečení nechte bábovku vychladnout aspoň 15–20 minut, teprve potom ji opatrně vyklopte. Podávejte poprášenou moučkovým cukrem, výborná je i se šlehačkou.

Skladujte při pokojové teplotě, zabalenou v čisté utěrce nebo pod poklopem. Vláčná vydrží 2–3 dny.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme