Sekaná – 24. týden

Kuchařský slang
Záda, cédéčko, větrák… Ve slovníčku pojmů českých kuchařů už se nejspíš vyznáte, ale co taková stáž v zahraničí? Bezproblémové vplutí do kolektivu by mohla zajistit znalost kuchyňského žargonu v angličtině. Všechny důležité pojmy sepsali na Fine Dining Lovers – tady jsou.
Pořádně to osolte!
Není dne, kdy by se kuchař nerozhodoval o třech důležitých krocích – kdy solit, jak moc a čím. Jaký je význam soli při dochucování a na co si dát pozor?
Josep Roca a evoluce v gastronomii
Tři bratři a jedna z nejlepších restaurací na světě. Jeden z nich, Josep Roca, teď poskytl exkluzivní rozhovor Fine Dining Lovers. V El Celler de Can Roca působí od prvního dne – jako sommelier, manažer a samozřejmě spolumajitel. Teď promluvil o evoluci v gastronomii, o svém pojetí servisu i o humanistických změnách na place. „Jsem číšník,“ říká. „Myslím, že jsem se narodil jako pečovatel, protože obsluhování je pečování.“
Proč kuchaři milují tetování?
Nemohli jste je minout: moka konvička na zápěstí, co vám podává ranní flat white, kompletní sortiment ovozelu na ruce nalévající velouté do vašeho talíře anebo legenda barmanské profese na předloktí, co vám právě šejkuje negroni. Dříve stigmatizující tetování je dnes součástí mainstreamové kultury – a gastronomie není výjimkou. Jak to mají kuchaři s tetováním, prozkoumala Lucie Kohoutová.
Výběr jídla podle Googlu
Poslední inovace od Googlu zatím funguje pouze na menu v angličtině, ale vyzkoušet ji klidně můžete už teď. Po naskenování menu ukáže recenzi konkrétního jídla, dokonce i s fotografií od jiného uživatele, pokud je snímek k dispozici. Od recenzí podniků se tak posouváme přímo k hodnocení jednotlivých pokrmů. Znamená to konec překvapení u stolu?
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.