Sekaná - 6. týden
Tady je máte zpátky
„Děkuji, nechci,“ řekl loni francouzský šéfkuchař Sebastien Bras. Odmítl dvě michelinské hvězdy, které si jeho restaurace držela už osmnáct let. „Je to neuvěřitelný tlak a já už s ním nechci žít. Komisaři z Michelinu nás navštěvují třikrát ročně bez ohlášení. Můžou posuzovat kterékoli jídlo, které vydáme. To znamená, že každé z 500 jídel, které denně uvaříme, může rozhodnout o naší budoucnosti,“ nechal se slyšet.
Michelin tenkrát na jeho žádost podnik ze svého průvodce skutečně stáhl. Letos se v něm však objevil znovu. Vyjádření Michelinu zatím nepadlo, ale při stovkách oceněných podniků je dost možné, že restauraci Le Suquet v městečku na jihu Francie prostě jenom zapomněli přeskočit.
Nejlepší burger v Praze
V letošním žebříčku nejlepších burgerů v Praze od Czech Please najdete 27 hodnocených kousků. Žebříček má dvanáctiletou tradici a je nám velkou ctí, že na první místo se dostal burger se stařeným masem z Kantýny. „Jejich grilované mleté maso je na světové úrovni. Loni jsem za jeden z nejlepších burgerů v New Yorku v Minetta Tavern utratil čtyřicet dolarů. Burger Kantýny je naprosto srovnatelné kvality, a přitom za třetinu ceny,“ chválil.
https://www.instagram.com/restaurace_kantyna/?hl=cs
Lepší nadšený amatér než znuděný profesionál
Má rád systém a pořádek, šermování a pečené kuře od babičky. Michal Mlejnek se pro kuchařinu rozhodl už jako malý kluk a vyrostl z něj šéfkuchař, který uznává tradiční hierarchii a sní o otevřené kuchyni. Co se musel Michal naučit a jaké má krédo? Celý rozhovor najdete zde.
Massimo Bottura otevírá penzion
Šéfkuchař, který stojí za nejlepší restaurací světa Osteria Francescana, otevírá v italské Modeně další podnik – tentokrát luxusní penzion s dvanácti pokoji. Ceny za noc začínají na 500 dolarech a první hosté by se měli ubytovat už na jaře. Velkou výhodou je automatická rezervace na večeři v restauraci – obyčejný smrtelník tu totiž na stůl čeká klidně i několik měsíců.
Stálé hosty je třeba hýčkat
Ať sedíte v Lokále, nebo v Café Savoy, v každém podniku najdete aspoň jeden stůl, u kterého sedí maximálně spokojený host. Možná pije z vlastního půllitru, možná mu obsluha přinesla jídlo dřív, než se podíval do jídelního lístku. Jaká privilegia mívají stálí hosté? A proč je důležité si je hýčkat? Vyzpovídali jsme zkušené manažery z Lokálu a Café Savoy.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.