Skořicová rolka s vanilkovým krémem
Křehké těsto, našlehaná náplň – lahůdka z Myšáka, od které si rádi umažete prsty. Upečte si ji doma!
Na 10 rolek:
- 500 g hladké mouky
- 65 g cukru krupice
- 10 g soli
- 15 g sušeného mléka
- 24 g droždí
- 40 g změklého másla + 300 g na vyválení
- 1 vejce + rozpuštěné máslo, třtinový cukr a skořice k dokončení
- Všechny suroviny smíchejte s 210 ml vody a vymíchejte těsto. Vytvořte bochánky, přikryjte fólií a nechte 20 minut odpočívat.
- Máslo na vyválení nechte změknout a mezi dvěma pečicími papíry vyválejte do tenkého plátu.
- Bochánky rozválejte, dejte na tácy, zakryjte fólií a uložte asi na 3 hodiny do lednice.
- Vyválené máslo položte na pláty těsta, zabalte (spojem nahoru) a vyválejte dlouhý tenký obdélník. Poté jeden konec přeložte do ¾, druhý přiložte k prvnímu tak, aby se dotýkaly, a ještě to celé přeložte napůl. Těsto pootočte o čtvrt otáčky, opět vyválejte do tenka a zopakujte celý postup. Poté zabalte a dejte do lednice.
- Odpočinuté těsto vyválejte na obdélník. Potřete rozpuštěným máslem, posypte třtinovým cukrem a skořicí, smotejte do rolády a nakrájejte na porce. Vložte do ráfku nebo do formy na muffiny vymazané máslem. Nechte kynout cca 1–1½ hodiny.
- Pomažte žloutky smíchanými se smetanou v poměru 1:1 a v předem vyhřáté troubě pečte při 165–175 °C asi 22 minut nebo dozlatova. Hotové rolky obalte v cukru a naplňte žloutkovým krémem.
Na žloutkový krém:
- 210 ml mléka
- ½ vanilkového lusku
- 42 g třtinového cukru
- 25 g solamylu
- 5–6 žloutků (100 g)
- špetka soli
- 210 g šlehačky
- Mléko se zrníčky z vanilkového lusku zahřejte na 50 °C. Cukr, solamyl, žloutky a sůl smíchejte a přidejte do teplého mléka.
- Zahřejte na 87°C, poté v robotu vymíchejte do studena. Nechte přes noc odpočinout v lednici.
- Ráno vyšlehejte šlehačku a opatrně ji smíchejte s vychladlým krémem.
Článek vyšel v letním čísle A časopisu
Čtěte PDF nebo si ho vezměte v jakékoliv restauraci Ambiente.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.