Sladká nostalgie: trhanec s domácím pribinákem z Čestru
Nejlíp uděláte, když si trhanec i pribinák připravíte vždy čerstvý. Samotný trhanec si ovšem můžete přichystat den předem, uchovat ho pod látkovým ubrouskem (maximálně do dalšího dne) a před podáváním opéct, aby byl zase krásně křupavý. Na celou přípravu si vyhraďte 1–1½ hodiny.
Ingredience na 4 porce
Rozinky v rumu:
Rozinky si naložte 2 dny předem. 100 g nesířených rozinek nechte poležet ve 60 ml rumu a skladujte v uzavřené sklenici či míse.
Na pribinák:
- 125 ml smetany ke šlehání (ideálně bio)
- 375 g tučného farmářského tvarohu (bio)
- 45 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- špetka soli
Postup:
V jedné míse vyšlehejte smetanu a ve druhé smíchejte zbylé ingredience. Do vyšlehané smetany postupně pomalu přimíchávejte směs tvarohu s cukrem a semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku. Rozmíchejte do jemné konzistence.
Na trhanec:
- 250 g špaldové mouky (v Čestru používají bio špaldu z mlýna Úlovice) – těstu dodá máslovou, až oříškovou chuť.
- 500 ml tučného mléka (bio)
- 3 g soli
- 1 vanilkový lusk
- 3 vejce z volného chovu, žloutky a bílky zvlášť
- 60 g hnědého másla (přepuštěného másla)
- 50 g rozinek naložených v rumu
- 40 g krystalového cukru + čajová lžička cukru ke karamelizaci
Na dozdobení:
- pár mandlí či jiných ořechů
- trocha marmelády, případně čerstvého sezonního ovoce
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- V jedné míse smíchejte mouku, mléko, sůl, cukr, semínka vanilky a žloutky. Ve druhé vyšlehejte z bílků sníh a opatrně ho zapracujte do žloutkové směsi.
- V pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a nalijte do ní směs na trhanec. Zasypte rozinkami v rumu a přiklopte pokličkou.
- Až směs ztuhne, lžící nebo vařečkou začněte placku trhat na menší kusy.
- Posypte krystalovým cukrem a promíchejte. Nechte cukr zkaramelizovat.
Rum s máslem (připravte až nakonec):
- 80 g másla (bio)
- 50 g medu
- 40 ml rumu (v Čestru používají River Dog z destilérky Svach)
Vše společně prohřejte, ale nevařte.
Podávání:
V servírovací misce ozdobte kousek trhance ořechy a zavařeninou, případně čerstvým sezonním ovocem. Přidejte kopeček pribináku, zalijte směsí másla a rumu a posypte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.