facebook
instagram

Sladká nostalgie: trhanec s domácím pribinákem z Čestru

23. května 2024
Foto: Vojtěch Tesárek
Smetana, rozinky, rum a dobrá mouka. Pořiďte si následující suroviny v co nejlepší kvalitě a pusťte se do trhance (obdoby vánočky, jen s rumem) s domácím smetanovým pribinákem. Rodinu potěšíte báječnou snídaní a nedělní návštěvu zase dezertem.

Nejlíp uděláte, když si trhanec i pribinák připravíte vždy čerstvý. Samotný trhanec si ovšem můžete přichystat den předem, uchovat ho pod látkovým ubrouskem (maximálně do dalšího dne) a před podáváním opéct, aby byl zase krásně křupavý. Na celou přípravu si vyhraďte 1–1½ hodiny. 

Ingredience na 4 porce

Rozinky v rumu:

Rozinky si naložte 2 dny předem. 100 g nesířených rozinek nechte poležet ve 60 ml rumu a skladujte v uzavřené sklenici či míse. 

Na pribinák:

  • 125 ml smetany ke šlehání (ideálně bio) 
  • 375 g tučného farmářského tvarohu (bio) 
  • 45 g moučkového cukru 
  • 1 vanilkový lusk 
  • špetka soli

Postup:

V jedné míse vyšlehejte smetanu a ve druhé smíchejte zbylé ingredience. Do vyšlehané smetany postupně pomalu přimíchávejte směs tvarohu s cukrem a semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku. Rozmíchejte do jemné konzistence.

Na trhanec:

  • 250 g špaldové mouky (v Čestru používají bio špaldu z mlýna Úlovice) – těstu dodá máslovou, až oříškovou chuť.
  • 500 ml tučného mléka (bio) 
  • 3 g soli
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 vejce z volného chovu, žloutky a bílky zvlášť
  • 60 g hnědého másla (přepuštěného másla) 
  • 50 g rozinek naložených v rumu
  • 40 g krystalového cukru + čajová lžička cukru ke karamelizaci

Na dozdobení:

  • pár mandlí či jiných ořechů 
  • trocha marmelády, případně čerstvého sezonního ovoce
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. V jedné míse smíchejte mouku, mléko, sůl, cukr, semínka vanilky a žloutky. Ve druhé vyšlehejte z bílků sníh a opatrně ho zapracujte do žloutkové směsi. 
  2. V pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a nalijte do ní směs na trhanec. Zasypte rozinkami v rumu a přiklopte pokličkou. 
  3. Až směs ztuhne, lžící nebo vařečkou začněte placku trhat na menší kusy. 
  4. Posypte krystalovým cukrem a promíchejte. Nechte cukr zkaramelizovat. 

Rum s máslem (připravte až nakonec):

  • 80 g másla (bio)
  • 50 g medu 
  • 40 ml rumu (v Čestru používají River Dog z destilérky Svach) 

Vše společně prohřejte, ale nevařte.

View post on Instagram
 

Podávání:

V servírovací misce ozdobte kousek trhance ořechy a zavařeninou, případně čerstvým sezonním ovocem. Přidejte kopeček pribináku, zalijte směsí másla a rumu a posypte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme