Rychlé a skvělé jídlo? Spaghetti alla chitarra amatriciana z Pasta Frescy
Špek, víno, rajčata, pasta – znáte spaghetti alla chitarra amatriciana? Šéfkuchař Tomáš Mykytyn vám posílá recept, podle kterého v Pasta Fresce připravují tuhle klasiku už 15 let!
Původní recept na populární špagety pochází z města Amatrice, které v roce 2016 zdevastovalo zemětřesení. Na opravu italského města tehdy vybíral peníze celý svět. Restaurace pomohly právě tím, že darovaly částku z prodaných porcí amatriciany. Teď si tuhle klasiku můžete uvařit i doma.
Ingredience na 2 porce:
- 60 g italského vepřového špeku guanciale
- 200 ml polpy (rajčatová omáčka) nebo 200 g čerstvých rajčat
- 100 g sýru pecorino
- 100 ml bílého vína
- 300 g těstovin (v Pasta Fresce používají druh chitarra)
- čerstvé chilli podle chuti
Postup
- Guanciale nakrájejte na drobné kostičky, případně i rajčata, nepoužíváte-li polpu. Sýr nastrouhejte.
- Dejte vařit těstoviny.
- Na pánvi orestujte guanciale s chilli, dokud špek nepustí tuk.
- Zalijte vínem, přidejte polpu či rajčata a nechte 5 minut povařit.
- Přisypte sýr.
- Do hotové omáčky přimíchejte uvařené těstoviny. Promíchejte a servírujte.
Hotovky ve skle
Otevřít, nalít do kastrůlku, ohřát – a podávat! V Akonzervě v Jenči za Prahou vaří oblíbené omáčky podle receptur z restaurací Ambiente, plní jimi sklenice a pak je v tlakovém hrnci zavařují. A pár takových sklenic se vyplatí přibalit na chalupu nebo do apartmánu – prostě všude tam, kde máte k dispozici kuchyňku. Hotovku v podobě gulášové polévky, dršťkovky, svíčkové či rajské pak můžete servírovat raz dva! Kupujte na e-shopu Našeho masa.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.