Šťavnatá karamelizovaná tečka. Které ovoce se hodí na gril a jak na to?

8. srpna 2024
Foto: Archiv Ambiente
„Tak jako my jíme k masu chleba a hořčici, latinskoamerické národy si k němu dávají grilované ovoce,“ vykresluje tradici sladko-slaného párování šéfkuchař Martin Matys. Chcete-li v létě předvést opravdu velkolepou hostinu, sladkou tečkou nemůže být nic jiného než grilovaný ananas. Zeptali jsme se v obou Brasileirech, jak na něj.

Vrchol hostiny jménem ananas

Ananas je ikonickým chodem hostiny v Brasileiru. Pasadoři ho na stůl nosí na meči a odkrajují ho hostům přímo na talíř. Grilovaný ananas s jemně zkaramelizovanou vrchní vrstvou ovšem není jen potěšením pro chuťové pohárky – má i další důležitou úlohu.

„Ananas obsahuje enzym bromelin, který nám pomáhá trávit, což se po velké hostině v Brasileiru hodí,“ vysvětluje šéfkuchař Martin Matys. Do kuchyně „jeho“ Brasileira U Zelené žáby i toho ve Slovanském domě putují ananasy převážně z Pobřeží slonoviny a jsou ideálně zralé na gril. 

Sladká šťáva ananasu navíc z jazyka „smývá“ chuť masa a tuku, a hosté jsou tak připraveni na přídavek z churrasca.

„V naší kuchyni spotřebujeme asi 100 kg ananasu týdně. Někteří hosté si rádi přidají třeba i dvakrát, nebo je pro ně dezertem,“ říká Karel Brigant, šéfkuchař mladšího Brasileira ve Slovanském domě. 

Jak na to?

Ananas na grilu si můžete připravit i v domácích podmínkách. Zatímco v Brasileiru grilují oloupané ovoce v celku, vy si ho nakrájejte na plátky. Postup grilování je opačný než u steaku.

  1. Rozehřejte gril – buďte trpěliví, může to trvat klidně i hodinu. 
  2. Ananas oloupejte a nakrájejte na plátky silné 1–2 cm.
  3. Nejdřív je nechte minutu prohřát v chladnější zóně grilu. 
  4. Přesuňte plátky na vyšší žár a opékejte zhruba 2–3 minuty, tak aby povrch ovoce začal lehce karamelizovat a získal nahnědlou barvu.

Na takovou úpravu se hodí optimálně zralý, sytě žlutý ananas. Své hosty raději upozorněte, že plátky z grilu jsou opravdu horké!

Druhá možnost úpravy? Šéfkuchař Karel Brigant doporučuje ananas předpéct v troubě: „Pečte ho v celku při 180 °C, 40 minut až hodinu. Pak ho nakrájejte a zprudka ogrilujte, případně osmahněte na pánvi.“

Oběd po brazilsku U Zelené žáby

Velký hlad, času méně? Poobědvejte z nekonečného pestrobarevného salátového baru se sushi a pečivem pão de queijo v jedné z restaurací Brasileiro. A pokud vám zbude čas i chuť, nechte pasadory, ať vám nosí na stůl voňavé maso z grilu, a dopřejte si malou brazilskou hostinu i v poledne.

Jak poznat zralý ananas?

  • Lístek z koruny jde snadno vytrhnout.
  • Kondici ovoce prozradí i stav spodní části. Právě tam by se objevila případná hniloba. 
  • Pokud je ananas po naříznutí hnědý, znamená to, že už započalo kvašení a plod není vhodný ke konzumaci. 

Mango, meloun a banány

Na mnohých cestách po Brazílii kuchaři z Brasileira viděli i ochutnali také grilované mango nebo zprudka grilovaný meloun. Na oheň podle Jihoameričanů patří i medový meloun, cantaloupe a další druhy.

S banány raději na pánev! Máte-li po ruce grilovací misku, můžete je zkaramelizovat v ní. A servírovat třeba s jogurtem, nebo jen tak. Ve Slovanském domě obalují banány ve strouhance a smaží je. Bude-li tohle vaše volba, sáhněte po nepřezrálých plodech.

Kouzlo grilovaného ovoce, které se rozhodně vyplatí pořídit v té nejlepší kvalitě, spočívá v mírné dehydrataci. Z plodu se odpaří část vody a tím se sladká chuť ještě zintenzivní. Žádný další cukr by ovoce potřebovat nemělo.

Broskve, nektarinky, meruňky

V kurzu jsou také peckové plody na grilu – zejména broskve a meruňky. Díky své sladkosti a šťavnatosti jsou skvělou přísadou do letních salátů, ale i na topinky s krémovými pomazánkami, burratou nebo stracciatellou. V Praze pořídíte tyhle italské suroviny například v Mozzarellartu

View post on Instagram
 

O vyzkoušení si říká i lákavý recept na panzanellu s modrým sýrem a broskvemi od newyorského šéfkuchaře Pierce Abernathy. 

View post on Instagram
 

Bylinky a grilované peckoviny

Ovoce před grilováním není třeba nakládat, tepelná úprava přirozeně podtrhne jeho sladkou, aromatickou chuť. Druhotnou, svěží chuť můžete jídlu dodat snítkou bylinek, které přiložíte k ovoci přímo na grilu. Peckoviny si budou rozumět s rozmarýnem, tymiánem, mátou i bazalkou. Poslední dvě bylinky však nasekejte na salát či jiné jídlo začerstva, aby nezhnědly. 

Tipy ke grilu

  • Zralému ovoci stačí na grilu opravdu jen chvilka, v případě 1–2cm plátků to jsou 2–3 minuty prudkého žáru. Důležité je ovoce stále sledovat, aby karamelizace nepřešla ve spálení a plody nezhořkly. 
  • Na grilu si připravte horkou (hodně briket) a chladnější zónu (bez briket). S masem i ovocem se vám bude lépe pracovat. 
  • Používejte rukavice. Sladké ovoce se vám nebude lepit na prsty a po vyhození rukavic přilákáte méně vos. 
  • Vypeckované a nakrájené broskve, meruňky či nektarinky můžete před grilováním jemně potřít olivovým olejem. Zažijete tak pravou chuť Středomoří.
View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.