facebook
instagram

Těstoviny inspirované tvarem půlměsíce. Recept na mezzaluni z Pizzy Nuovy

25. října 2024
Foto: Vojtěch Tesárek
Těstoviny mezzaluni mají tvar půlměsíce a jsou tak trochu příbuznými raviolů. Když se zalijí omáčkou z rajčat San Marzano a bazalky, ke štěstí chybí snad už jen sklenka vína. Vyzkoušejte recept od šéfkuchaře Tomáše Neradila z Pizzy Nuovy.

Nejlepší pizza v Česku

Pizza Nuova je 34. nejlepší pizza v Evropě a 1. v Česku podle 50 Top Pizza. Přijďte ochutnat neapolskou pizzu, ale i domácí těstoviny, dezerty nebo rovnou celou degustaci.
Své místo si prosím rezervujte online.

Suroviny na 10 porcí:

  • 1 kg italské mouky na výrobu těstovin 
  • 400 g mouky semola 
  • 400 ml pasterovaných žloutků (odpovídá asi 20 žloutkům z vajec velikosti M) 
  • 400 ml vody
  • 300 g sýru fior di latte 
  • olivový olej 
  • 1 kg rajčatové polpy nebo loupaných krájených rajčat San Marzano
  • sůl
  • parmazán a bazalka – podle chuti

Postup:

  1. Na válu nebo lince si vytvořte hromádku z obou druhů mouky. Udělejte důlek a vlijte do něj žloutky a vodu. Těsto ručně řádně zpracujte a nechte hodinu odležet v lednici. 
  2. Vyválejte na zhruba půlcentimetrový plát a pomocí kulatého vykrajovátka (třeba na linecké) vykrojte kolečka. 
  3. Doprostřed každého kolečka naneste lžičku sýru fior di latte a těstovinu přeložte napůl. Pomocí vidličky pevně spojte okraje. 
  4. Připravte si omáčku. Na olivovém oleji lehce zpěňte lístky bazalky, zalijte rajčatovou polpou nebo loupanými rajčaty. Nechte 7 minut vařit na mírném plameni. Na závěr omáčku osolte.
  5. Ve vroucí vodě spařte těstoviny, stačí jim 3 minuty. Z vody je přesuňte rovnou do hotové omáčky. Promíchejte, zasypte parmazánem a podávejte. 

Tip navíc: V sezoně můžete do hotové omáčky přidat 300 g rozpůlených cherry rajčat. 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme