Těstoviny inspirované tvarem půlměsíce. Recept na mezzaluni z Pizzy Nuovy
Těstoviny mezzaluni mají tvar půlměsíce a jsou tak trochu příbuznými raviolů. Když se zalijí omáčkou z rajčat San Marzano a bazalky, ke štěstí chybí snad už jen sklenka vína. Vyzkoušejte recept od šéfkuchaře Tomáše Neradila z Pizzy Nuovy.
Nejlepší pizza v Česku
Pizza Nuova je 34. nejlepší pizza v Evropě a 1. v Česku podle 50 Top Pizza. Přijďte ochutnat neapolskou pizzu, ale i domácí těstoviny, dezerty nebo rovnou celou degustaci.
Suroviny na 10 porcí:
- 1 kg italské mouky na výrobu těstovin
- 400 g mouky semola
- 400 ml pasterovaných žloutků (odpovídá asi 20 žloutkům z vajec velikosti M)
- 400 ml vody
- 300 g sýru fior di latte
- olivový olej
- 1 kg rajčatové polpy nebo loupaných krájených rajčat San Marzano
- sůl
- parmazán a bazalka – podle chuti
Postup:
- Na válu nebo lince si vytvořte hromádku z obou druhů mouky. Udělejte důlek a vlijte do něj žloutky a vodu. Těsto ručně řádně zpracujte a nechte hodinu odležet v lednici.
- Vyválejte na zhruba půlcentimetrový plát a pomocí kulatého vykrajovátka (třeba na linecké) vykrojte kolečka.
- Doprostřed každého kolečka naneste lžičku sýru fior di latte a těstovinu přeložte napůl. Pomocí vidličky pevně spojte okraje.
- Připravte si omáčku. Na olivovém oleji lehce zpěňte lístky bazalky, zalijte rajčatovou polpou nebo loupanými rajčaty. Nechte 7 minut vařit na mírném plameni. Na závěr omáčku osolte.
- Ve vroucí vodě spařte těstoviny, stačí jim 3 minuty. Z vody je přesuňte rovnou do hotové omáčky. Promíchejte, zasypte parmazánem a podávejte.
Tip navíc: V sezoně můžete do hotové omáčky přidat 300 g rozpůlených cherry rajčat.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.