facebook
instagram

Tři druhy náplně a těsto nadýchané jako obláček: Upečte si kynuté koláče z Esky

12. srpna 2024
Foto: Jakub Dohnálek
Lehké a kypré těsto se rozplývá na jazyku, voní sladce po másle a vanilce, žádoucí vláčnost mu dodává tvarohová, maková nebo ořechová náplň... Pokud hledáte ověřený recept, právě jste ho našli. Připravte tradiční pečivo podle pekaře Jaroslava Kozdělky z Esky. Koláče z plechu zmizí, sotva stačí vychladnout!

Pekárna s kuchyní, kde to žije celý den

Navštivte karlínskou Esku. Každý den pečeme náš vyhlášený chleba 33 a k tomu sladké loupáky, buchty, bábovky i koláče. Chleba 66 je dostupný každý pátek do vyprodání. Pokud nemáte chuť na pečivo, přijďte na oběd z lokálních surovin nebo vyhlášené snídaně, které si můžete dát až do pozdního odpoledne. A cestou k pokladně omrkněte i náš bohatý koloniál.
Více informací najdete u nás na webu.

V čem tkví kouzlo lahodných koláčů? V dobře zvládnutém kynutém těstě! Není radno šetřit na surovinách – kvalitní mouka, plnotučné mléko a opravdové máslo jsou základem úspěchu. Ingredience, které přijdou do mísy, musí mít pokojovou teplotu, a zadělané těsto si žádá odpočinek v teplotně stálém prostředí.

„Pozor na chlad! Zima a průvan kynutí neprospívají. Ne nadarmo naše prababičky s kynutým těstem pracovaly na dřevěném válu – pracovní plocha ze dřeva si drží pokojovou teplotu, zatímco třeba nerez je studený. Stejně jako se k zadělání kynutého těsta používá vlažná tekutina, ani ostatní suroviny by neměly do těsta přijít přímo z lednice,“ upřesňuje Jaroslav Kozdělka, který má pod palcem pekárnu v karlínské restauraci Eska a vede kurzy sladkého pečení v kulinářském vzdělávacím centru UM.

Droždí, mléko, vejce a máslo vyndejte na kuchyňskou linku ideálně hodinu předem, aby se stihly ohřát na pokojovou teplotu. Těsto pak lépe kyne a nesrazí se.

View post on Instagram
 

Kynuté koláče 

Množství: 22 menších koláčů

Na těsto:

  • 960 g hladké mouky
  • 160 g krupicového cukru
  • 30 g vanilkového cukru
  • 15 g soli
  • 55 g čerstvého droždí
  • 480 ml vlažného plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 150 g másla 
  • 1 rozšlehané vejce a přepuštěné máslo na potření
  1. Do mísy nasypte všechny suché ingredience – mouku, krupicový i vanilkový cukr a sůl. Promíchejte. Ke směsi rozdrobte droždí, přilijte mléko a přidejte obě vejce. Zapněte kuchyňský robot s hnětacím hákem a nechte ho pomalu hníst 5–7 minut, dokud není těsto kompaktní.
  2. Do těsta přidejte máslo nakrájené na kostičky. Hněťte tak dlouho (záleží na kvalitě mouky, obvykle to trvá zhruba 10 minut), až vznikne hladké těsto. Máslo do něj musí být zcela zapracované. 
  3. Bochánek v míse překryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou. Nechte ho na teplém místě asi hodinu kynout, těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objem.
  4. Než těsto vykyne, připravte náplně (viz níže).
  5. Vykynuté těsto rozvažte na stejně velké kousky (à 80 g) a vytvarujte bochánky. Přikryjte je potravinářskou fólií a nechte kynout dalších 20 minut. 
  6. Nakynuté bochánky rozmístěte s dostatečnými rozestupy (v troubě ještě nabydou) na plechy vyložené pečicím papírem. Pomocí tvořítka (důlkovače) je stlačte do tvaru koláčů, potřete rozšlehaným vejcem a naplňte dle chuti (náplň ve středu koláčů zarovnejte, zbytečně to s jejím množstvím nepřehánějte a netvořte z ní kopeček, při pečení by pak snadněji stekla). Zapněte troubu na 180–200 °C – než se rozehřeje, koláče dokynou. 
  7. Pečte dozlatova, trvá to asi 15 minut. Okraje hned po upečení potřete přepuštěným máslem. 
View post on Instagram
 

Na tvarohovou náplň:

  • ½ kg tučného tvarohu 
  • 150 g krupicového cukru 
  • 60 g žloutků (cca ze 3 vajec)

Tvaroh nechte vykapat přes plátýnko. Poté ho oslaďte a smíchejte se žloutky.

Na makovou náplň:

  • 1½ l mléka
  • 9 g mleté skořice
  • 340 g krupicového cukru
  • 300 g jemné krupice
  • 650 mletého máku 
  • kůra a šťáva z 1 chemicky neošetřeného citronu 

Mléko svařte se skořicí, cukrem a krupicí na řídkou kaši. Přisypte mák, krátce povařte a dochuťte citronovou šťávou a jemně nastrouhanou kůrou.

Na ořechovou náplň:

  • 1½ l mléka
  • 750 g krupicového cukru
  • 400 g jemné krupice
  • 1,2 kg vlašských ořechů, nasucho opražených a pomletých

Mléko s cukrem a krupicí přiveďte k varu. Uvařte kaši a poté do ní přisypte ořechy. Provařte a odstavte.

A jaké další tipy z profesionální pekárny při přípravě kynutých sladkých koláčů určitě využijete?

  • Pokud jste zvyklí zadělávat omládek, připravte ho ze zhruba poloviny vlažného mléka, droždí, asi 1 lžičky cukru a 1 lžičky mouky. Mezitím v míse propojte zbylou mouku, oba druhy cukru, sůl a vejce, přilijte zbylé mléko i vzešlý omládek a vymíchejte nelepivé těsto. Nakonec zapracujte máslo a postavte mísu do pokojové teploty, která pomůže těstu správně vykynout. Další postup už znáte!

  • Máte doma jen sušené droždí? Klidně po něm sáhněte. Jen nezapomeňte, že čerstvé droždí v receptu nemůžete nahradit sušeným v poměru 1 : 1 – sušené droždí je 1,5× silnější! Použijte ho tedy vždy 1,5× méně.

  • Těsto lze připravit den předem – večer ho zadělejte a nechte přes noc kynout v lednici. Stejně jako bochánek těsta můžete do lednice vložit předtvarované i již naplněné koláče. Odleželé těsto trochu ztratí na objemu, ale bude se s ním velmi dobře pracovat (postupujte stejně jako při práci s čerstvým těstem). Upečené koláče budou měkké, nadýchané a jemné!

  • Pokud nemáte speciální tvořítko (důlkovač), tvarujte koláče hladkým kulatým dnem sklenice. Lehce ji obalte v mouce, aby se na těsto nelepila.

  • Bojíte se, že náplň v troubě působením tepla z koláčů sjede? Rozšlehaným vejcem před plněním pomažte pouze okraje koláčů, ne středy.

  • Zbyla vám náplň? Přendejte ji do lednice, kde vydrží až 5 dní. Super záminka k upečení druhé várky koláčů, co říkáte?

  • Na kynuté koláče se v Esce pokládá také čerstvé, mimo sezónu pak i zavařené či mražené ovoce. To je třeba rozmrazit a nechat vykapat – díky tomuto kroku z ovoce při pečení nevyteče příliš mnoho šťávy, těsto se kvůli nadměrné vlhkosti nesrazí, a pokud se ovoce klade na tvarohovou náplň, nebude od vytékající šťávy zcela zabarvená.

  • Ihned po upečení můžete horké koláče ještě potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (poměr si určete sami dle chuti), budou pak krásně vláčné. V pražské pekárně U Kalendů je potírají směsí másla a medu, což zaručí lesklý a voňavý výsledek, podobně jako u velikonočních jidášů.

  • Máte rádi drobenku? Posypte jí koláče před pečením! Připravte ji z polohrubé mouky, krupicového cukru a másla v poměru 1½ dílu mouky : 1 díl cukru : 1 díl másla. Samotnou drobenku pak lze ochutit vhodně zvoleným tukem (zkuste makový či kokosový olej) nebo přidáním koření (mleté skořice, muškátového oříšku nebo třeba kardamomu). Můžete si pohrát se strukturou – vmíchejte trochu ovesných vloček či nahrubo nasekaných ořechů.

Článek vyšel v magazínu www.prozeny.cz.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme