Tučný čtvrtek propojil restaurace
Na Tučný čtvrtek, který letos vychází na 28. 2., bychom si podle tradice měli dopřát jídla a pití, co sneseme, a pusy by se měly lesknout omastkem. Popeleční středou totiž začíná čtyřicetidenní předvelikonoční půst.
Břicha si před ním můžete nacpat v podnicích Ambiente, La Collezione, Together a v bistrech The Eatery, Momoichi, Mr. HotDog či pivovar OSSEGG. V Lokálech Hamburk, Nad Stromovkou a v brněnském Lokálu U Caipla hostům nabídnou kromě masopustních pochoutek dvojité panáky, restaurace Sia připraví bezednou polévku, v Bruxxu si můžete přidávat mušlí se špekem, co sníte; Brasileira, Café Savoy nebo Kuchyň na Pražském hradě chystají speciality z vepřového masa, Momoichi bůček po asijsku jako předkrm a The Eatery buchtičky s vaječňákem a spáleným máslem coby dezert na účet podniku.
Zapojí se i La Bottegy Bistroteka, Tusarova či Linka, které nabídnou nášup polévky a těstovin. „La Bottega di Finestra připravila domácí salsicciu s parmazánovou kaší a La Bottega Gastronomica zase trippa alla romana – hovězí dršťky po římsku s rozpečenou focacciou,“ přibližuje plány La Collezione Markéta Tichavská.
Kompletní seznam restaurací a jídel, která chystají najdete zde, nebo na facebookové události Nášup: Tučný čtvrtek, kde budou přibývat i fotopozvánky na konkrétní jídla.
Jedinečností letošního Tučného čtvrtka je spolupráce restaurací napříč pražskou gastronomickou scénou. Pod značkou Nášup, jejímž cílem je propojování tuzemských i zahraničních šéfkuchařů a konceptů, se domluvily tři největší gastronomické skupiny spolu s dalšími podniky.
„V Kodani jsou podobné spolupráce běžné, a tak jsme si chtěli vyzkoušet, jestli by to fungovalo i u nás,“ raduje se z propojení Tereza Jarčičová z Ambiente, v jejíž hlavě se nápad zrodil. Jak podotýká Tereza Olivová z Together, tradice je dobré nejen udržovat, ale i vytvářet. „Jsme rádi, že se do toho pustilo tolik kvalitních restaurací a podniků s dobrým jménem. Doufám, že se najde hodně uvědomělých hostů, kteří se k celé věci postaví zodpovědně, vezmou si ve čtvrtek a pak asi i v pátek dovolenou a vychutnají si bezedné polévky, bůčky, mastné speciality i další pozornosti,“ vyzývá mluvčí skupiny Together.
minestrone (podáváme do 15 hodin)
🍖 Brasileiro Slovanský dům
vepřový chips s uzenou majonézou
vepřová plec s bůčkem na špízu s bbq omáčkou
🍖 Brasileiro U Radnice
pao de queijo s kachními škvarky
jehla s přeštickým vepřovým bůčkem s hořčicí a čerstvým křenem
🍤 Bruxx
mušle se špekem
🍰 Café Savoy
konfitovaný vepřový bůček, dušené zelí, houskový a bramborový knedlík (podáváme do 16 hodin)
řízek z vepřové krkovice se šťouchaným bramborem (podáváme do 16 hodin)
tučný etažér (od 16 do 18 hodin)
velký větrník z cukrárny
🍰 Cukrář Skála
1+1 brambora z marcipánu
🍖 Eska
drůbeží srdíčka, cibule, jeřabiny
🍲 Kantýna
kulajda z Čestru
🍖 Kuchyň
vepřový vrabec se zelím
🍲 La Bottega Bistroteka
bramborový krém s restovanou pancettou
🍖 La Bottega di Finestra
pórkovo-bramborový krém s křupavou mortadellou
🍖 La Bottega Gastronomica
trippa alla romanna (hovězí dršťky po římsku) s rozpečenou focacciou
🍖 La Bottega Linka
husí kaldoun s žemlovými knedlíčky
🍲 La Bottega Tusarova
krém z kyselého zelí se salsicciou a pečeným zelím
🍖 La Finestra in Cucina
toskánská ribollita s guanciale a slaninovou pěnou (podáváme do 15 hodin)
🍖 Lokál Dlouhááá
ovarové koleno
vepřové výpečky s dušeným zelím
🍖 Lokál Hamburk
tučný talíř (ovar, škvarky, bůček, škvarková pomazánka, tlačenka)
ovarová polévka
vepřové výpečky se zelím a bramborovým knedlíkem
dvojité panáky
🍖 Lokál Nad Stromovkou
vepřové výpečky s kysaným zelím a špenátem a bramborovým knedlíkem
ovarové koleno
uzená krkovice, křen, hořčice
dvojité panáky
🍖 Lokál Pod Divadlem
konfitovaný vepřový bůček s jablečným pyré a pečenými brambory
🍖 Lokál U Bílé kuželky
pečený rolovaný bůček s červeným cibulovým zelím a karlovarským knedlíkem
🍖 Lokál U Caipla
talián s křenem a hořčicí
přeštická klobása z našeho řeznictví
steak z vepřové krkovice s cibulovou omáčkou
vařený hovězí krk s křenovou omáčkou
pečený jitrnicový prejt
holandský sekaný řízek
dvojité panáky
🍖 Lokál U Zavadilů
moravský vrabec s dušeným hlávkovým zelím a bramborovým knedlíkem
🍖 Momoichi Bistro
asijský bůček jako předkrm ke každému hlavnímu chodu
🥓 Mr. HotDoG
dvojitá slanina do sliderů
🍰 Cukrárna Myšák
velký větrník
🍖 Naše maso
tučný chleba se sádlem, škvarkovkou, výpečky a tučňákem
🍗 OSSEGG Praha
pivní guláš z vepřových líček s chlebovými knedlíky se špekem, cibule, křen
🍝 Pasta Fresca
spaghetti alla carbonara
🍖 Pastacaffé
trhaná hovězí žebra (podáváme do 15 hodin)
🍖 Pizza Nuova
domácí vepřová porchetta s toskánskou omáčkou, bramborovým pyré a grilovanou kořenovou zeleninou
🍖 Potrefená husa
svíčková omáčka s houskovým knedlíkem
🍜 Sia Restaurant
indonéská polévka Soto Ayam
🍞 The Eatery
buchtičky s vaječňákem a spáleným máslem (podáváme od 17:30, při rezervaci nebo na místě řekněte heslo Tučňák 2019)
🍲 Vinohradský Parlament
vydatná tučná polévka
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.