Tučný čtvrtek se blíží! Čekají vás dvojité porce i škvarkové dobroty
I když mnoho tradic a zvyklostí z české historie je už spíše raritou, některé se drží dodnes. Typickým příkladem je právě Tučný čtvrtek, který letos připadá na 8. února. Je součástí masopustního období, a i když se průvody masek mezi lidmi už příliš nedrží, chuť hodovat zůstává.
A tak se mnoho podniků napříč republikou rozhodlo nabídnout svým hostům v tento den něco speciálního. Právě spolupráce restaurací, bister či kaváren je na tomto dni jedinečná. Na instagramu sledujte #tučnýčtvrtek2024 a nic vám neunikne!
K únorovým oslavám dobrého jídla se může zapojit každá restaurace, malá i velká – stačí vyplnit formulář a počkat na odpověď, která sdílí podrobnosti a zdarma nabídne tematické samolepky i plakáty od Studia Najbrt.
Co vás čeká v Ambiente?
Na menu restaurací se pravidelně objevují větší porce za standardní cenu, tučné předkrmy, abnormálně velké dezerty nebo bezedné nápoje.
Těšit se můžete třeba na:
- prkénko s tučnými předkrmy v Brasileiru U Zelené žáby,
- dvoupatrový holanďák v housce v Bufetu,
- vepřový smash burger v Burger Servicu,
- full English breakfast v Café Savoy,
- tučný amuse bouche v Čestru i ve Štanglu,
- v Lokálech na vás čekají kromě jiného také dvojité porce,
- speciální sendviče v Našem mase,
- dvojitá porce špaget aglio olio v Pasta Fresce,
- větší buchtičky i větrník v Myšákovi,
- amuse bouche z hovězího tataráku v Pastacaffé,
- dvojité porce tataráku v Pizze Nuově.
A nechybějí ani škvarkové dobroty!
- Škvarkový popcorn a amuse bouche dostanete v Esce,
- škvarkovou pomazánku a chleba se sádlem zase v Kantýně
- a škvarkovku od řezníka U Kalendů.
A co pití?
- V klubu Ambiente si připravili akci 1 + 1 zdarma na nápoje,
- u Dvou kohoutů na vás čeká místní tučné pivo,
- v Pultu kromě větších porcí taky velký panák zelené za cenu malého.
Spolu s Ambiente se letos zapojilo i mnoho dalších podniků. Jsou to například restaurace Alma, bistra Kro Kitchen, pekařství Kus koláče, vyhlášený hostinec U Jiskrů a Triko v Táboře i to na Nikolajce. Milovníky Asie potěší v bistru Nhà hai hành a Ramen Brno a pro příznivce americké kuchyně něco chystají Big Smokers, Sandwich Rodeo nebo Mr.HotDoG.
Trocha masopustní historie
Masopust je slavnostní období, které volně navazuje na Vánoce. Značilo konec zimy, plánování zemědělských prací i oslav příchodu jara a vůbec života. A k tomu samozřejmě patří spousta dobrého jídla a pití.
Každoročně začíná masopust 6. ledna, tedy na Tři krále, a končí Popeleční středou. Ta zahajuje čtyřicetidenní předvelikonoční půst a nemá pevné datum, odvíjí se vždy od termínu Velikonoc. Slovem „masopust“ se postupem času začaly označovat hlavně poslední tři dny tohoto období, kdy veselí vrcholí – tedy masopustní neděle, pondělí a úterý.
Poslední masopustní čtvrtek (před Popeleční středou) se nazývá Tučný. Završoval přípravy na závěrečné masopustní oslavy. Stejně jako Popeleční středa je i tento svátek pohyblivý – v roce 2024 připadá na 8. února.
Tradičně se konaly velkolepé hostiny a vepřové hody, u jednoho stolu se scházelo široké příbuzenstvo a leckdy i celá vesnice. Tradovalo se, že na Tučný čtvrtek se toho musí sníst a vypít co nejvíc, aby byl člověk celý rok při síle. V pátek a sobotu pak lidé v klidu trávili a nabírali energii na finální oslavy.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.