facebook
instagram

Tučný čtvrtek se blíží! Čekají vás dvojité porce i škvarkové dobroty

24. ledna 2024
Foto: Archiv Ambiente
Až budete mít pocit, že jsou jídla a panáky větší, nedivte se. Slavíme totiž Tučný čtvrtek. Už 8. února se můžete těšit na bohatší porce i plnější sklenice. Co přesně vás v tento den čeká?

I když mnoho tradic a zvyklostí z české historie je už spíše raritou, některé se drží dodnes. Typickým příkladem je právě Tučný čtvrtek, který letos připadá na 8. února. Je součástí masopustního období, a i když se průvody masek mezi lidmi už příliš nedrží, chuť hodovat zůstává.

Co dalšího se u nás děje?

Chcete vědět o všech novinkách, akcích a zkrátka všem, co se v Ambiente chystá? Stačí sledovat náš kalendář.
Kalendář akcí.

A tak se mnoho podniků napříč republikou rozhodlo nabídnout svým hostům v tento den něco speciálního. Právě spolupráce restaurací, bister či kaváren je na tomto dni jedinečná. Na instagramu sledujte #tučnýčtvrtek2024 a nic vám neunikne!

K únorovým oslavám dobrého jídla se může zapojit každá restaurace, malá i velká – stačí vyplnit formulář a počkat na odpověď, která sdílí podrobnosti a zdarma nabídne tematické samolepky i plakáty od Studia Najbrt.

View post on Instagram
 

Co vás čeká v Ambiente? 

Na menu restaurací se pravidelně objevují větší porce za standardní cenutučné předkrmy, abnormálně velké dezerty nebo bezedné nápoje. 

Těšit se můžete třeba na: 

  • prkénko s tučnými předkrmy v Brasileiru U Zelené žáby,
  • dvoupatrový holanďák v housce v Bufetu,
  • vepřový smash burger v Burger Servicu,
  • full English breakfast v Café Savoy,
  • tučný amuse bouche v Čestru i ve Štanglu,
  • Lokálech na vás čekají kromě jiného také dvojité porce,
  • speciální sendviče v Našem mase,
  • dvojitá porce špaget aglio olio v Pasta Fresce,
  • větší buchtičky i větrník v Myšákovi,
  • amuse bouche z hovězího tataráku v Pastacaffé,
  • dvojité porce tataráku v Pizze Nuově.

A nechybějí ani škvarkové dobroty! 

  • Škvarkový popcorn a amuse bouche dostanete v Esce,
  • škvarkovou pomazánku a chleba se sádlem zase v Kantýně
  • a škvarkovku od řezníka U Kalendů.

A co pití? 

  • klubu Ambiente si připravili akci 1 + 1 zdarma na nápoje,
  • Dvou kohoutů na vás čeká místní tučné pivo,
  • Pultu kromě větších porcí taky velký panák zelené za cenu malého.

Spolu s Ambiente se letos zapojilo i mnoho dalších podniků. Jsou to například restaurace Alma, bistra Kro Kitchen, pekařství Kus koláče, vyhlášený hostinec U Jiskrů a Triko v Táboře i to na Nikolajce. Milovníky Asie potěší v bistru Nhà hai hành a Ramen Brno a pro příznivce americké kuchyně něco chystají Big SmokersSandwich Rodeo nebo Mr.HotDoG.

Trocha masopustní historie

Masopust je slavnostní období, které volně navazuje na Vánoce. Značilo konec zimy, plánování zemědělských prací i oslav příchodu jara a vůbec života. A k tomu samozřejmě patří spousta dobrého jídla a pití. 

Každoročně začíná masopust 6. ledna, tedy na Tři krále, a končí Popeleční středou. Ta zahajuje čtyřicetidenní předvelikonoční půst a nemá pevné datum, odvíjí se vždy od termínu Velikonoc. Slovem „masopust“ se postupem času začaly označovat hlavně poslední tři dny tohoto období, kdy veselí vrcholí – tedy masopustní neděle, pondělí a úterý. 

View post on Instagram
 

Poslední masopustní čtvrtek (před Popeleční středou) se nazývá Tučný. Završoval přípravy na závěrečné masopustní oslavy. Stejně jako Popeleční středa je i tento svátek pohyblivý – v roce 2024 připadá na 8. února. 

Tradičně se konaly velkolepé hostiny a vepřové hody, u jednoho stolu se scházelo široké příbuzenstvo a leckdy i celá vesnice. Tradovalo se, že na Tučný čtvrtek se toho musí sníst a vypít co nejvíc, aby byl člověk celý rok při síle. V pátek a sobotu pak lidé v klidu trávili a nabírali energii na finální oslavy.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme