facebook
instagram

Víte, co pijete? Jak rozklíčovat pivní zkratky

11. března 2024
Foto: Jan Zima
Když vám výčepní ve Dvou kohoutech řekne, že má aktuálně na čepu nepasterovanouIPA s IBU 60 a ABV 7 %, budete vědět, co ve sklenici vlastně dostanete? Pomůžeme vám zorientovat se ve světě (nejen) pivních zkratek. Prostudujte si náš slovníček základních pojmů, se kterými se v souvislosti s pivem potkáte nejčastěji a které vám pomůžou pochopit, co zrovna pijete.

Pult: Pivní bar, kde o pivu víme vše

Pult je jediné místo, kde ochutnáte dokonale ošetřený český ležák hned z šesti pivovarů. Díky našim zkušenostem a technologii umíme dát stejnou péči jakémukoliv pivu na čepu. Zkuste pivo i jinak – Degustace u kulatého stolu vás vezme do hloubky chutí, zážitek Lahváč vás pobaví.
Víc o Pultu

ABV

Alcohol by volume. Měřítko obsahu alkoholu udávané v procentech. Čím je podíl alkoholu na objem nápoje vyšší, tím je silnější. Například Místní Ale má 5,2 %, což znamená, že na každých 100 ml piva připadá 5,2 ml alkoholu. Další piva, která vaříme ve Dvou kohoutech – Místní pivo a Místní kyseláč – pak mají 4,9 % a 4,2 %.

EPM

Extrakt původní mladiny. Tímto pojmem, respektive zkratkou se označuje množství rozpuštěných cukrů v mladině před zkvašením. EPM se současně rovná stupňovitosti piva – ta tedy nevyjadřuje množství alkoholu, jak se často mylně traduje, ale právě množství cukru v mladině před zkvašením.

OG

Original gravity (původní hustota). V podstatě vyjadřuje totéž, co EPM, tedy míru pevných látek v mladině před začátkem kvašení. FG (final gravity) naopak měří hustotu piva po fermentaci.

EBU / IBU

European bitterness units či International Bitterness units. Obě zkratky vyjadřují totéž, a to míru hořkosti piva. Ta je daná chmelem použitým při výrobě piva. Uvnitř chmelové šištice se totiž nachází malé žluté lusky (lupulin) obsahující pryskyřici a éterické oleje. Ty podporují aroma, chuť, a především hořkost piv.

SRM / Color Units EBC

Standard reference method / Color Units European Brewery Convention. Dvě vědecké metody pro určení barvy piva. První vytvořila American Society of Brewing Chemists, druhou European Brewery Convention. Obě metody zahrnují měření barvy vzorku v kyvetě umístěné do spektrofotometru při vlnové délce 430 nm. Rozdíl mezi americkou a evropskou metodou je v průměru kyvety, barva EBC je tak 1,97krát vyšší než barva určená pomocí SRM.

Pivní styl

Různých pivních stylů a jejich poddruhů napočítáme desítky. Absolutním základem všeho je však rozdělení na spodně kvašená piva a svrchně kvašená piva. Z nich se pak rozvětvují všechny ostatní. Hlavním rozdílem mezi spodně a svrchně kvašenými pivy jsou různé druhy kvasnic, teplota kvašení a délka zrání.

IPA / APA / EPA / NEIPA

Indian Pale Ale / American Pale Ale / English Pale Ale / New England IPA. Všechny čtyři styly spadají mezi svrchně kvašená piva a jsou rozvětvením původního stylu ALE. Spojuje je vyšší podíl chmele, typický pro ně bývá také ovocný nádech a tóny exotického ovoce a citrusů. Mezi jednotlivými styly panují rozdíly například IPA se vyznačuje vyšší hořkostí, NEIPA zase ovocnou šťavnatostí.

CKT

Cylindro-kónický tank. Technologie umožňující řídit proces kvašení pomocí regulace tlaku a teploty a dozrávání v jedné nádobě, bez nutnosti přetahovat pivo ze spilky do tanku nebo mezi jednotlivými tanky.

HGB

High gravity brewing je proces umožňující finální upravení parametrů piva, jako je alkohol a míra nasycení. Díky tomu dokážou velké pivovary držet produkci a finální piva v naprosto stabilní kondici.

Filtrace a pasterace

Pomocí filtrace dochází k odstranění kvasinek a kalů z piva. Nejčastěji se používají křemelinové filtry, které zbaví pivo před stáčením do sudů nebo láhví mikročástic. Pivo je pak průzračné a také se tím prodlouží jeho trvanlivost.

Také pasterace (či pasterizace) pomůže prodloužit životnost piva. Díky zahřátí piva na vysokou teplotu a jeho následnému zchlazení dojde k zastavení či zpomalení kvasných procesů v nápoji.

Teď, když víte o pivu vše potřebné, zbývá poslední otázka: Dáte si hladinku, šnyt, nebo mlíko?

Hladinka

Pivo načepované na jeden zátah. Díky tomu má perfektní říz, krémovou pěnu a bude chutnat do posledního loku.

Šnyt

V podstatě malé pivo načepované přes více pěny do klasického pivního půllitru. V Lokálech, Pultu i u Dvou kohoutů má šnyt vždy na dva prsty piva a na tři prsty pěny.

Mlíko

Sklenice naplněná až po okraj pivní pěnou. Jak název napovídá, evokuje sklenici plnou mléka. Ideální je vypít jej ihned po načepování. Chuť piva je v tomto případě krémovější a pocitově sladší.

Čochtan

Pivo načepované bez pěny. Musí se vypít rychle, protože bez pěny, která by pivo chránila, rychle ztrácí na kvalitě.

Další čtení o Pultu

Chcete si přečíst další doušek z pivního světa? V pivním baru Pult ví o českém národním nápoji první poslední. A vy můžete také.
Ponořím se do pěny
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme