facebook
instagram

Z čeho uvařit guláš?

30. října 2019
Foto: Jakub Dohnálek, Video: We Are productions, s.r.o
Mistr řezník František Kšána z Našeho masa vám poradí, jak vybrat maso na guláš, aby měl přesně takovou chuť, jaká vám vyhovuje. Kuchař Martin Zavoďan přihodí recept.

Hovězí guláš můžete uvařit z:

  • kližky – je to masitá a klihovatá partie. Klihovaté části se v omáčce rozpustí a dodají jí sílu. Použijte buď přední, nebo zadní;
  • karabáčku – je méně klihovatý a více masitý;
  • hovězího krku – má v sobě tučné části, které můžete vyříznout, pokud vám nechutnají.

Hovězí guláš podle Našeho masa

Potřebujete:

  • 4 lžíce sádla
  • 1 kg cibule, nakrájené najemno
  • 1 kg hovězího masa
  • 1 l hovězího vývaru
  • ½ krajíce staršího chleba, nakrájeného na kostičky
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička pepře
  1. Ve větším kastrolu rozehřejte polovinu tuku a dejte opékat cibuli. Kostky masa osolte a opepřete. Až bude cibule opečená dohněda, přidejte k ní maso.
  2. Pomalu opékejte. Kdyby se vám maso připékalo, zlehka ho podlijte vývarem. Zatímco se maso restujte, na menší pánvi si rozehřejte zbytek tuku a opečte na něm kostičky chleba.
  3. Jakmile je maso opečené ze všech stran, přidejte k němu protlak a krátce zarestujte. Podlijte trochou vývaru. Přisypte papriku a znovu krátce zarestujte. Potom zalijte vývarem tak, aby bylo maso ponořené, ale neplavalo.
  4. Přidejte kmín, utřený česnek a osmažený chléb. Hrnec zakryjte pokličkou a pomalu duste, dokud maso nezměkne. Když je maso hotové, přidejte majoránku a ještě krátce provařte. 
  5. Podávejte s knedlíkem nebo čerstvým chlebem.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme