Z čeho uvařit guláš?
Mistr řezník František Kšána z Našeho masa vám poradí, jak vybrat maso na guláš, aby měl přesně takovou chuť, jaká vám vyhovuje. Kuchař Martin Zavoďan přihodí recept.
Hovězí guláš můžete uvařit z:
- kližky – je to masitá a klihovatá partie. Klihovaté části se v omáčce rozpustí a dodají jí sílu. Použijte buď přední, nebo zadní;
- karabáčku – je méně klihovatý a více masitý;
- hovězího krku – má v sobě tučné části, které můžete vyříznout, pokud vám nechutnají.
Hovězí guláš podle Našeho masa
Potřebujete:
- 4 lžíce sádla
- 1 kg cibule, nakrájené najemno
- 1 kg hovězího masa
- 1 l hovězího vývaru
- ½ krajíce staršího chleba, nakrájeného na kostičky
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce soli
- 1 lžička pepře
- Ve větším kastrolu rozehřejte polovinu tuku a dejte opékat cibuli. Kostky masa osolte a opepřete. Až bude cibule opečená dohněda, přidejte k ní maso.
- Pomalu opékejte. Kdyby se vám maso připékalo, zlehka ho podlijte vývarem. Zatímco se maso restujte, na menší pánvi si rozehřejte zbytek tuku a opečte na něm kostičky chleba.
- Jakmile je maso opečené ze všech stran, přidejte k němu protlak a krátce zarestujte. Podlijte trochou vývaru. Přisypte papriku a znovu krátce zarestujte. Potom zalijte vývarem tak, aby bylo maso ponořené, ale neplavalo.
- Přidejte kmín, utřený česnek a osmažený chléb. Hrnec zakryjte pokličkou a pomalu duste, dokud maso nezměkne. Když je maso hotové, přidejte majoránku a ještě krátce provařte.
- Podávejte s knedlíkem nebo čerstvým chlebem.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.