Zaměřeno na pivní styly: Základní dělení a jak se v něm vyznat
Piva dělíme podle typu kvašení – tedy na piva spodně kvašená, svrchně kvašená, spontánně kvašená a kvašená jiným způsobem. Od těch se dále odvíjejí jednotlivé styly.
Nejtypičtějším zástupcem spodně kvašených piv je samozřejmě ležák, u svrchně kvašených piv to je ale. Co se týče spontánně kvašených piv, typickým zástupcem je belgický lambik. U piv, která kvasí jiným způsobem, stojí za zmínku například Berliner Weisse, Gose nebo Sahti. Pivo kvasí pomocí bakterií, které nápoji dodávají potřebnou kyselost.
V následujícím seriálu si hezky pěkně rozebereme jednotlivé pivní styly a jejich charakteristické znaky. A protože jsme národ ležáku, začneme spodně kvašenými pivy!
Spodně kvašená piva
V této kategorii se budeme nejčastěji bavit o ležáku. Co to tedy ležák je? Je to pivo, které kvasí spodně při nižších teplotách. Na závěr varného procesu pivo leží neboli odpočívá v ležáckých tancích minimálně tři týdny, někdy se uvádí i měsíc a déle.
A protože jde o nejrozšířenější styl vaření piva, podíváme se na ležák podrobněji. Příště si představíme ležáky a jejich varianty v různých zemích.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.