Medová žemlovka s rumovou pěnou
Zahřeje a pohladí. Tady je esence domácké útěšnosti, jak ji připravují cukrářky Esky. O recept se s námi podělila Zuzka Maršálková.
Budete potřebovat:
- 180 g moučkového cukru
- 180 g másla
- 50 g medu
- 80 ml mléka
- 1 vejce
- 450 g hladké mouky
- jedlou sodu
Na náplně:
- 500 g tvarohu
- 75 g cukr krupice
- 2 žloutky
- 500 g strouhaných jablek
- 80 g rozinek
- 6 g skořice
- citronová šťáva, mléko
Na rumovou pěnu:
- 250 g smetany ke šlehání
- 100 g krupicového cukru
- 250 ml mléka
- 20 g medu
- 6-7 žloutků
- 80 ml rumu
- 180 g moučkového cukru, 180 g másla, 50 g medu, 80 ml mléka a 1 vejce nahřejte na 60 ºC (nesmí se vařit, vejce by se srazilo). Stáhněte z plotny a zapracujte 450 g hladké mouky a 5 g jedlé sody. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte 24 hodin odležet v chladu.
- Připravte si obě náplně. Tvarohová: K ½ kg tvarohu přidejte 75 g cukru krupice a 2 žloutky. Aby se směs dobře roztírala, přilijte trochu mléka, ale ne moc, ať náplň ze žemlovky nevytéká. Zpracujte dohladka. Jablečná: K ½ kg strouhaných jablek přidejte 80 g rozinek v rumu a 6 g skořice. Podle potřeby dochuťte cukrem a citronovou šťávou.
- Těsto si rozdělte na poloviny a vyválejte pláty. První dejte na vymazaný plech. Navršte tvarohovou a poté i jablečnou náplň a přikryjte druhým plátem těsta.
- Propíchejte vidličkou, aby těsto dýchalo, a 30 minut pečte při 170 ºC.
- Teď je čas na rumovou pěnu. Smíchejte 250 g smetany na šlehání, 100 g krupicového cukru, 250 ml mléka, 20 g medu a zahřívejte na mírném ohni (nesmí vařit). Přidejte 6–7 žloutků a míchejte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny a vmíchejte 80 ml rumu (tuzemáku).
- Nakrájejte žemlovku. Misky vymažte povidly, dejte na ně porci žemlovky, na ni navršte strouhané jablko zakápnuté citronovou šťávou. Podávejte přelité rumovou pěnou a posypané badyánem a strouhanou citronovou kůrou.
Pekárna s kuchyní, kde to žije celý den
Navštivte karlínskou Esku. Každý den pečeme náš vyhlášený chleba 33 a k tomu sladké loupáky, buchty, bábovky i koláče. Chleba 66 je dostupný každý pátek do vyprodání. Pokud nemáte chuť na pečivo, přijďte na oběd z lokálních surovin nebo vyhlášené snídaně, které si můžete dát až do pozdního odpoledne. A cestou k pokladně omrkněte i náš bohatý koloniál.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.