10 tipů, jak se pohybovat v Kantýně

Kantýna: Chrám masa

Rezervace nebereme, děkujeme za pochopení.
1. Nejdřív si za řeznictvím u vstupu vezměte konzumačku. Poté se vydejte hledat místo u stolu nebo na stojáka. Až ho najdete, odložte si věci a vydejte se obhlédnout nabídku. Pokud je ale restaurace plná, vyčkejte ve frontě, brzy se na vás dostane řada.
2. Přehled o tom, kde kdo sedí, kdo už dojídá, a kdo naopak teď přišel, má manažer – číšník oblečený v bílé košili. Jeho úkolem je sledovat příchozí hosty a být jim k dispozici, takže ho můžete směle oslovit.
3. Nechte si jídlo nandat na tác od kuchařů v kantýně, tedy střední části restaurace – je to nejrychlejší. Veškeré pečené maso na výdeji je na váhu. „Jestli máte chuť na steak nebo burger, objednejte si ho v řeznictví. Počítejte ale s tím, že úprava na ohni potrvá nejméně 15, spíš 20 až 30 minut,“ upozorňuje šéfkuchař Jakub Hlávka.
4. Při objednávce v řeznictví vyfasujete kost s číslem. Umístěte ji nastojato viditelně na stůl – až bude jídlo hotové, číšník vás najde právě podle čísla na kosti. Čím dřív stůl označený kostí uvidí, tím čerstvější a teplejší vám maso doručí.
5. Pokud sedíte u stolů v zadní části, objednávejte nápoje klasicky u číšníka. Kdo má ale blíž k výčepu, může si pro pivo zajít rovnou tam – je to z kapacitních důvodů často rychlejší. „Pokud stojíte u velkého mramorového stolu, klidně si skočte k pípě sami,“ říká generální manažer Robert Pulec.
6. Chcete se nejdříve najíst a pak se ještě zastavit v řeznictví, ale bojíte se, že už tam na vás vyhlédnutý kousek masa nepočká? Klidně si dejte na čas – rádi vám ho schováme.
7. Konzumační lístek musí mít úplně každý host a měl by ho mít pořád u sebe, a to i v případě, že jde ven zatelefonovat nebo zakouřit.
8. Na tác si toho nenechávejte nandat zbytečně moc. Je lepší zajít si pro jídlo víckrát, než ho jíst studené. „Doporučuju postupovat jako v klasické restauraci – začít polévkou nebo předkrmy, pak se vrátit pro hlavní chod s přílohou a nakonec pro dezert,“ doporučuje manažer. „Ve větší společnosti se osvědčuje nabrat toho víc na jedno plato a jídlo sdílet,“ dodává.
9. Jděte s konzumačkou k pokladně a zaplaťte.
10. Opakujte návštěvu příští týden nebo klidně hned zítra.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.