7 tipů, jak netloustnout, i když pracujete v restauraci
Jistě, většina lidí se – teoreticky vzato – může řídit obligátními doporučeními, a sice jíst každé dvě tři hodiny, hýbat se, nedopřávat si nic tučného na noc. Jenže lidi z placu a kuchyně se takovým radám právem vysmějí: celou směnu se nezastaví, nemají moc na výběr, co si dát k jídlu, a pravidelný režim je pro ně sci-fi.
Podle nutriční terapeutky Věry Boháčové ale vůbec nemusí rezignovat – jen je potřeba upravit si pravidla zdravého stravování na míru.
Jak na to?
1. Před směnou se pořádně najezte. Pokud to aspoň trochu jde, každé 3 až 3,5 hodiny si dejte něco malého – müsli tyčinku bez polevy, banán, jogurtový nápoj...
2. Pauzu na jídlo využijte – k jídlu. Pěkně si k němu sedněte a vnímejte každé sousto.
3. Značka ideál: pokrm v přírodní úpravě s nesmaženou přílohou, a navíc se zeleninou.
4. V případě smažených příloh nebo knedlíků zmenšete porci; maso snězte celé.
5. Poslední jídlo po směně by mělo být lehčí: základem budiž zelenina a složka bohatá na bílkoviny, jako je maso, vejce nebo sýr. Ukázkovou volbou je salát s masem či sýrem anebo steak z libového masa se zeleninou.
S takovým režimem předejdete riziku, že se po směně nekontrolovaně přejíte, a tím pádem budete zákonitě tloustnout. Jakmile se totiž přestanete hýbat, nevyužitá energie z jídla se uloží. Přesně tam, kam nechcete.
6. Pijte dostatek vody, vhodné jsou i čaje. Džusy řeďte alespoň 1:1.
7. Předsevzetí, že z vás „od teď“ bude přísný abstinent, rovnou vypusťme. Jen bychom vás rádi upozornili, že jedno velké pivo obsahuje tolik energie jako jeden a půl rohlíku. Řešení? Na žízeň si dejte vodu, na chuť a pohodu pivo. Anebo skleničku vína.
Roztočte to s námi!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.