Beer the Czech way míří do Kanady. Co chtějí Češi naučit pivaře z Ontaria?
Děláme pivu dobré jméno
Spojte svou lásku k pivu s našimi kurzy, pivními procházkami nebo akcemi pro firmy. Sami se naučíte čepovat, ale i poznat správně načepované pivo. Ať jste kdekoliv.
Beer the Czech Way – jak se říká zahraničním cestám pořádaným pod hlavičkou Institutu PIVO – nevyráží „ven“ poprvé. Už na jaře se parta kolegů v Las Vegas zúčastnila americké odnože Craft Brewers Conference. Zatímco v Americe si dali za úkol přiblížit veřejnosti českou pivní pohostinnost, a na místě dokonce i uvařili pivo, tentokrát budou o vaření piva, čistotě pivního skla a stylech čepování zejména přednášet. Co mají v kanadském Ontariu na programu?
Dnes na čepu: ležák
První den výpravy výčepní, sládci a spol., zkrátka ti, co v Ambiente rozumějí pivu, převezmou velení nad hospodou ve městě Hamilton. Do Merit Brewery bude moci přijít každý, kdo chce ochutnat tzv. Bohemian lager a některý ze stylů jeho čepování – hladinku, šnyt nebo mlíko. S našimi výčepními může prohodit pár přátelských slov a vyptat se na cokoli, co ho o české pivní kultuře zajímá.
Řeč o pivu
Právě ta bude velkým bodem programu. Slova se na konferenci v Torontu kromě dalších zahraničních řečníků ujmou Lucka Janečková z Institutu PIVO a šéfsládek Dvou kohoutů Lukáš Tomsa.
Zatímco Lucka má připravenou názornou ukázku českého stylu čepování a všech technických náležitostí, Lukáš zasvětí posluchače do našich surovin a samotného vaření piva.
Co chtějí kanadským pivařům předat?
„Už jsme pár zemí navštívili, proto víme, že český pohled na čepování piva je opravdu unikátní. Základem je pro nás čisté pivní sklo a specifický styl čepování,“ shrnuje misi Beer the Czech Way šéfka Institutu PIVO Lucka Janečková.
Škola čepování v Torontu
Výčepní z Ambiente na akci poletí s kufry plnými speciálních pivních saponátů, houbiček, kartáčů i certifikátů pro absolventy kurzu Školy čepování. Saponáty a houbičky vezou proto, aby ukázali, jak zásadní je čistota pivního skla pro chuť načepovaného piva, a certifikáty pro ty, kteří se Lucii Janečkové svěří do rukou a naučí se čepovat pivo „po česku“ – na jeden zátah, s pěnou a z kohoutu Baroko.
Šrouby a chmel
Právě kohouty Baroko bere na cestu přes moře Honza Havránek z firmy Lukr, která v Česku vyrábí kvalitní výčepní a tankovou techniku – od tanků přes kohouty až po přípojky.
Do Kanady míří také zástupci ze společnosti Bohemia Hop, kteří kanadské veřejnosti a návštěvníkům veletrhu představí český chmel a jeho pěstování.
Inspirace v technologiích
A co si z Toronta parta odveze? Doufají, že hlavně hromadu inspirace! „V rámci konference se konají velká expa s pivní technologií, takže se těšíme, že si přivezeme nápady a inspiraci. A taky spoustu dobrých kontaktů, které v budoucnosti určitě využijeme,“ těší se Lucka Janečková.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.