facebook
instagram

Bryndáček

10. listopadu 2019
Foto:Marek Kučera
Pupek je velmi oblíbená partie na steaky, ale málokdo ví, že se dá rozdělit ještě na dvě další části – zrcátko a bryndáček. Ten je výraznější, a proto vám ho představíme jako první. Ugrilujte z něj šťavnatý steak nebo ho poduste na víně. A hodí se i na fajitas!

Bryndáček je nízký sval na pupku a v těle zvířete ho je jen kolem dvou kil. Má hrubá vlákna a je středně mramorovaný tukem. Jelikož je tento sval potřeba k dýchání, je bryndáček velmi prokrvený a na talíři šťavnatý. Ideální volba, pokud máte rádi výraznou až „krvavou“ chuť masa. Je považován za nejkrvavější steak hned po veverce a oponce a chutná podobně.

Jeho lehce infantilní název převzali řezníci Našeho masa z francouzštiny. „Francouzsky se mu říká steak bavette d’aloyau. Bryndáček připomíná i svým lehce zaobleným tvarem a tím, že je nízký,“ vysvětluje František Kšána z Našeho masa. Možná vám bude povědomé anglické označení flap steak.

Dobré vědět:

  • Bryndáček je nízký sval s hrubými vlákny a velmi výraznou “krvavou” chutí – podobně jako veverka nebo oponka.
  • Je středně mramorovaný tukem.
  • Grilujte jej nejlépe v celku. Krájejte proti vláknu na tenké proužky.
  • Hodí se na steaky i dušení.
  • Zraje mokrým zráním ve vakuu minimálně 32 dní.
  • Anglicky se nazývá flap steak, francouzsky bavette d’aloyau.

Ugrilujete z něj perfektní šťavnatý steak. Pozor, pečte ho medium rare nebo medium, ne rare nebo well done, to by byl tuhý. Grilujte jej nejlépe v celku. Hotový steak krájejte proti vláknu na proužky, vynikne tak jeho struktura s hrubými vlákny. Pokud si na bryndáčku pochutnáváte poprvé, nelekněte se – vytéká z něj opravdu hodně šťávy.

K výraznému masu sedne výrazná omáčka – zkuste třeba chimichurri podle kuchařů z Kantýny. V mexické kuchyni z bryndáčku dělají fajitas a další dobroty, skvělý je i dušený na víně.

Bryndáček je partie bez kosti, a proto se perfektně hodí na mokré zrání neboli zrání ve vakuu, kde se nechá ležet minimálně 32 dní. 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.