Brynzové halušky podle šéfkuchaře Tomáše Valkoviče

31. ledna 2024
Foto: Anna Kolářová
Krupicové, špikové, dukátové, vyvarené v mléku, z čiernej telacej pečienky… Slovenská lidová kuchyně zná nespočet haluškových variací. Nás zajímaly klasické halušky s brynzou a špekem – v podání kreativního šéfkuchaře Ambiente Tomáše Valkoviče.

Suroviny (na 2 porce):

  • 1 větší syrová brambora
  • hladká mouka (dle konzistence těsta)
  • 80 g špeku, nakrájeného na kostičky
  • 80 g brynzy
  • trocha vody po uvařených haluškách
  • sůl (dle chuti)
  • čerstvá pažitka 

1. Bramboru oloupejte, nastrouhejte najemno do mísy a osolte. Vymačkejte část vody – těsto má být vláčné, ale nesmí téct. 

2. Postupně přidávejte mouku. Cílem je hladké těsto, které se snadno odlepuje od mísy. 

3. Na pánvi opečte špek dokřupava. Vypečený tuk si nechte stranou – poslouží při servírování halušek.

4. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a zlehka ji osolte. Těsto protlačujte přes síto, nebo odkrajujte nožem přímo do vroucí vody. V druhém případě tvořte co nejmenší kousky, vařením totiž nabydou na objemu. 

5. Jakmile halušky vyplují na hladinu, vyjměte je děrovanou naběračkou a promíchejte v míse s brynzou a trochou vody po uvařených haluškách – pro ještě krémovější konzistenci. 

Servis: Do hlubokého talíře naservírujte halušky s brynzou, zakápněte je zbylým tukem ze špeku a zasypte křupavým špekem a nasekanou pažitkou.

Tipy navíc:

Množství mouky v receptu se těžko upřesňuje! Mění se totiž v závislosti na druhu brambor. Do mísy ji sypte po troškách a vypracované těsto rozhodně ochutnejte. Pro jistotu si předem uvařte zkušební várku – a otestujte chuť, ale také ideální čas přípravy.

Vodu na halušky solte raději méně než více! O slanost pokrmu se stará především brynza.

Špek se opéká nasucho. K závěru můžete stáhnout plamen a přidat trochu másla – tuky se promísí a vytvoří lahodnou omáčku.

Navzdory slovenské tradici můžete halušky ochutit pikantním salámem nduja, který obsahuje až 75 % vepřového hřbetního sádla. Osmahnutá uzenina pustí dostatek tuku na opečení halušek a pak už stačí doplnit je brynzou, cibulkou nebo strouhaným ovčím sýrem typu pecorino. Výtečnou práci na talíři odvedou také uzené škvarky nebo lardo – marinované sádlo.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.