Zbožňujete chléb? Pak pro vás máme dobrou zprávu! Pekaři z Esky vám posílají recept na jejich chleba 33 a rádi se s vámi podělí i o kvásek. Jdete do toho?
Základem dobrého chleba je kvas. Ten z Esky je třístupňový a trochu náročnější na založení, odměnou za trpělivost je však jeho vyzrálá chuť a stabilita. Pokud si chcete ulehčit práci, nebo se vám to na poprvé nepovede, stavte se pro kvásek v Esce.
Suroviny na jeden bochník:
- 220 g třífázového kvasu
- 330 g pšeničné mouky chlebové PROBIO
- 200 ml vody
- 140 g brambor, vařených ve slupce a nastrouhaných
- 20 g soli
- 10 g drceného kmínu
Postup:
- Do díže nalejte vodu o teplotě 22 °C, přidejte kvas a mouku. Přísady pomalu míchejte 5 minut, postupně do díže přisypte uvařené brambory.
- Všechny suroviny rychle promíchávejte dalších 10 minut a ke konci míchání vsypte sůl a kmín. Hotové těsto zaprašte moukou a nechte 30 minut odpočinout v díži.
- Poté těsto přesuňte na vál a udělejte z něj bochánek. Ten vložte do ošatky s plátýnkem, které si předem vysypte moukou.
- Ošatku nechte stát 20 minut v pokojové teplotě a následně ji uložte na 14 hodin do lednice.
- Před pečením by mělo těsto 30 až 60 minut temperovat (znovu se ohřát), aby bylo správně nakynuté.
- Nakonec bochánek překlopte přes ruce z ošatky na pečicí papír, smeťte z něj přebytečnou mouku, propíchněte ho špejlí a mírně postříkejte vodou.
- Chleba sázejte do trouby předehřáté na 250 °C, rozprašovačem do ní stříkněte vodu a pečte cca 10 minut.
- Poté snižte teplotu v troubě na 200 °C a dopékejte bochník cca 30 minut.
Poznámka na závěr:
Čas pečení se může lišit podle výkonu trouby nebo pece.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.