facebook
instagram

Dokonalá jíška: proč použít hladkou mouku a kterému tuku se vyhnout?

25. října 2023
Foto: Honza Zima
Moderní pokrmy se bez zahušťovadel hravě obejdou, poctivá domácí kuchyně si však trochu kvalitní mouky a tuku žádá. Příprava jíšky stále patří k základním dovednostem českých kuchařů – jak na ni?

Jíška nepředstavuje záchranu nepovedeného jídla ani bezduché přidávání kalorií do hrnce – je to tradiční způsob zahušťování pokrmů, nejčastěji omáček. Příliš vodnatá omáčka totiž umí pořádně potrápit – buď ji vylijete, ještě než talíř donesete z kuchyně k jídelnímu stolu, nebo jí příliš rychle nasáknou knedlíky a rozmočí se. Osvojte si základní pravidla přípravy jíšky a pozvedněte své omáčky na vyšší úroveň!

Vařte jako profíci!

Naučte se vybrat a připravit maso, péct chleba, krájet nebo dochucovat. Zkušení odborníci vám předají spoustu cenných rad, osvědčených tipů i tajných triků.
Přihlašujte se tady.

Jak mouka dokáže zahustit pokrm?

Zjednodušeně – za vším stojí škrob, který je v mouce obsažen. Mouka je z velké části tvořena různými sacharidy: převažují polysacharidy (říká se jim také složené neboli komplexní sacharidy), v podstatně menším množství se pak v mouce vyskytují oligosacharidy (sacharidy tvořené několika jednotkami) a monosacharidy (jednoduché sacharidy). Polysacharidy jsou až z 80 % zastoupeny škrobem. Jakmile se škrob dostane do kontaktu s teplou tekutinou, značně nabobtná a získá „gelovitou“ strukturu. Díky tomu tekutina zhoustne.

Jíška ano! Ale ze správných surovin

Jíšku připravíte pouze ze dvou vstupních surovin – mouky a tuku. Nejčastěji se používá pšeničná hladká bílá mouka, aby se dosáhlo jemné chuti a co nejhladší konzistence pokrmu. Sáhnout můžete i po mouce celozrnné, je však třeba počítat s její lehce oříškovou chutí a hrubší texturou, která může být například ve smetanových omáčkách rušivá.

Jako tuk je nejvhodnější příjemně, nevtíravě voňavé máslo. Použít ale můžete i rostlinný olej, různé druhy sádla nebo výpek z masa – každý z těchto tuků dodá jíšce specifické aroma a jinou chuť. Tuk volte podle toho, jaké jídlo chystáte: do světlých omáček patří bezesporu máslo, guláši dodá na intenzitě sádlo.

Tip: Vzhledem k tomu, že houstnutí způsobuje škrob, nikoliv lepek, lze na jíšku použít i bezlepkovou mouku (je nicméně třeba počítat s tím, že kvůli nižšímu obsahu škrobu zahušťuje méně než ta klasická). Z tuků se vyhněte margarínům, často obsahují nekvalitní rostlinné tuky a příliš mnoho vody, což se na výsledku negativně podepíše.

Klíč k úspěchu? Správný poměr surovin

Základní poučka zní jasně – osvědčilo se použití mouky a másla (tuku) v poměru 1 : 1. Na jednu lžíci tuku tedy přijde jedna lžíce mouky. Potřebujete-li větší množství jíšky, pro jistotu do hry zapojte kuchyňskou váhu. Při dodržení tohoto poměru dosáhnete řidší jíšky, která se do jídla snáze vmíchává.

Poznámka: Čím menší množství mouky použijete, tím méně bude jíška zahušťovat. A naopak čím víc mouky do pánve k tuku přijde, tím větší je riziko, že vzniknou hrudky.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme