Dokonalá jíška: proč použít hladkou mouku a kterému tuku se vyhnout?
Jíška nepředstavuje záchranu nepovedeného jídla ani bezduché přidávání kalorií do hrnce – je to tradiční způsob zahušťování pokrmů, nejčastěji omáček. Příliš vodnatá omáčka totiž umí pořádně potrápit – buď ji vylijete, ještě než talíř donesete z kuchyně k jídelnímu stolu, nebo jí příliš rychle nasáknou knedlíky a rozmočí se. Osvojte si základní pravidla přípravy jíšky a pozvedněte své omáčky na vyšší úroveň!
Jak mouka dokáže zahustit pokrm?
Zjednodušeně – za vším stojí škrob, který je v mouce obsažen. Mouka je z velké části tvořena různými sacharidy: převažují polysacharidy (říká se jim také složené neboli komplexní sacharidy), v podstatně menším množství se pak v mouce vyskytují oligosacharidy (sacharidy tvořené několika jednotkami) a monosacharidy (jednoduché sacharidy). Polysacharidy jsou až z 80 % zastoupeny škrobem. Jakmile se škrob dostane do kontaktu s teplou tekutinou, značně nabobtná a získá „gelovitou“ strukturu. Díky tomu tekutina zhoustne.
Jíška ano! Ale ze správných surovin
Jíšku připravíte pouze ze dvou vstupních surovin – mouky a tuku. Nejčastěji se používá pšeničná hladká bílá mouka, aby se dosáhlo jemné chuti a co nejhladší konzistence pokrmu. Sáhnout můžete i po mouce celozrnné, je však třeba počítat s její lehce oříškovou chutí a hrubší texturou, která může být například ve smetanových omáčkách rušivá.
Jako tuk je nejvhodnější příjemně, nevtíravě voňavé máslo. Použít ale můžete i rostlinný olej, různé druhy sádla nebo výpek z masa – každý z těchto tuků dodá jíšce specifické aroma a jinou chuť. Tuk volte podle toho, jaké jídlo chystáte: do světlých omáček patří bezesporu máslo, guláši dodá na intenzitě sádlo.
Klíč k úspěchu? Správný poměr surovin
Základní poučka zní jasně – osvědčilo se použití mouky a másla (tuku) v poměru 1 : 1. Na jednu lžíci tuku tedy přijde jedna lžíce mouky. Potřebujete-li větší množství jíšky, pro jistotu do hry zapojte kuchyňskou váhu. Při dodržení tohoto poměru dosáhnete řidší jíšky, která se do jídla snáze vmíchává.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.