Dort Míša podle cukrárny Myšák

Legendární Míša dort, jak ho připravují mistři cukráři u Myšáka. Nadýchaný kakaový korpus, jemný tvarohový krém s kapkou rumu a lesklá čokoládová ganáž – tuhle klasiku s noblesním původem zvládne i domácí cukrář. Přinášíme podrobný recept krok za krokem.
Myšák: Cukrárna v srdci Prahy

Vítejte v cukrářské dílně Lukáše Pohla a jeho týmu, kde zákusky připravujeme na dvě sousta, abyste si mohli vychutnat více druhů. Najdete u nás tradiční české pochoutky jako indiánky, kremrole nebo věnečky. Baristé vám k nim připraví výběrovou kávu a pekaři přidají čerstvé pečivo. Podívejte se na menu.
Na korpus:
- 4 vejce
- 80 g krupicového cukru
- 70 g marcipánu (pořídíte například na Rohlík.cz)
- 60 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- Ve vodní lázní nahřívejte vejce, cukr a marcipán. Počkejte, až se marcipán rozpustí.
- Směs vyšlehejte do světlé krémové hmoty.
- Ručně vmíchejte mouku smíchanou s kakaem.
- Těsto rozetřete na pečicí papír – potřebujete 4 kulaté pláty o průměru 24 cm.
- V troubě předehřáté na 190 °C pečte 8 minut.
Na krém:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 6 plátků želatiny (9 g běžné želatiny)
- 1 kg tučného tvarohu
- 140 g moučkového cukru
- 20 ml citronové šťávy nebo yuzu
- 10 ml rumu (Božkov)
- Smetanu vyšlehejte do šlehačky.
- Želatinové plátky namočte do dostatečného množství studené vody (na 3 plátky stačí cca 200 ml vody) a nechte je v ní asi 10 minut. Nabobtnalou želatinu vyjměte (vodu můžete vylít), dejte ji do malého rendlíku a na mírném plameni ji za míchání metličkou velmi opatrně zahřejte – rozpustí se. Pozor, želatina se nesmí přehřát a projít varem, znehodnotila by se!
- V míse promíchejte tvaroh s cukrem, citronovou šťávou a rumem. Zlehka vmíchejte šlehačku a za stálého míchání i rozpuštěnou želatinu.
Tip: Pokud chcete želatinou zahušťovat studený krém, po rozpuštění ji nejdřív smíchejte s trochou krému. Želatinu v něm důkladně rozmíchejte, aby zchladla, teprve pak ji vmíchejte do zbytku krému a nechte ztuhnout. Předejdete tak vzniku hrudek.
Skládání dortu:
- Dort skládejte do ráfku o průměru 24 cm.
- Dno vyložte korpusem a postupně vrstvěte krém a další pláty. Čtyři pláty spojí tři vrstvy krému.
- Uložte do lednice a nechte ztuhnout, ideálně přes noc.
Na čokoládovou ganáž:
- 100 g tmavé čokolády (63%)
- 150 ml smetany ke šlehání (min. 35%)
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
- Ohřejte smetanu na teplotu, abyste v ní udrželi prst a přilijte ji k rozpuštěné čokoládě. Ponorným mixérem vytvořte hladkou emulzi.
- Nanášejte na dobře vychlazený dort, rozetřete po celém povrchu a vložte do lednice alespoň na 2 hodiny.
- Vykrojte dort z ráfku a podávejte.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.