facebook
instagram

Smetana, čokoláda a žádná mouka. Upečte si dort Harlekýn podle receptu z cukrárny Myšák

dort Harlekýn podle receptu z cukrárny Myšák
25. dubna 2025
Foto: Jakub Zeman
Svou bohatou čokoládovou chutí a nadýchaným krémem těší dort Harlekýn milovníky sladkostí už od dob první republiky. Podle receptu slavné pražské cukrárny Myšák si tento znamenitý dezert připravíte i doma!

Česká cukrárna v srdci Prahy

Vítejte v cukrářské dílně Lukáše Pohla a jeho týmu. Zákusky děláme na dvě sousta, abychom vám dali ochutnat víc druhů. Baristé vám k nim připraví výběrovou kávu a pekaři přibalí čerstvé pečivo.
Vyberte si

Dodá šmrnc každé oslavě, stane se hvězdou rodinných sešlostí (zachutná dětem i babičkám) a je dostatečně lehký na to, aby se stal ideální sladkou tečkou za dobrým obědem. S každým sladkým soustem na vás dýchne nostalgie zlatých časů!

Česká tradice ve francouzském stylu

Kde se dort Harlekýn vzal? Letitá receptura pochází od francouzských cukrářů, kteří se při vrstvení bílé a tmavé šlehačky inspirovali kostkovaným úborem ikonické postavy commedie dell'arte.

A prvorepublikové cukrárny zase, stejně jako celá tehdejší společnost, čerpaly inspiraci od Francouzů – nejinak tomu bylo u Františka Myšáka, který stál za zrodem cukrárny Myšák v pražské Vodičkově ulici, kde v jeho odkazu pokračují dodnes.

Lahodná čokoládová šlehačka

Harlekýn je naplněný pařížskou šlehačkou, lahodnou kombinací vysokoprocentní smetany a čokolády. A proč se čokoládové šlehačce říká „pařížská“? Jedna teorie říká, že pojmenování označuje místo původu, druhá naznačuje, že název byl zvolen jednoduše z obchodních důvodů.

Francouzská metropole odnepaměti představovala symbol kulinářského světa vyhlášeného elegantní kuchyní a precizností – Paříž v názvu tak zněla atraktivně, evokovala dojem luxusu a prestiže, také naznačovala kvalitu a jistou exkluzivitu cukrářského výrobku.

Pouze kvalitní suroviny

V tomto dortu se sešly samé oblíbené ingredience! Nadýchaný kakaový korpus střídavě naplněný vanilkovou a pařížskou šlehačkou, navrch nesmí chybět hoblinky čokolády, která něžně zakřupe při každém nakrojení i zakousnutí… V receptu na Harlekýn je jen pár surovin, o to víc si ale dávejte záležet na jejich výběru. 

Poctivou šlehačku ochucujte pravou vanilkou a poohlédněte se po kvalitní čokoládě – cukrářský tým z Myšáka doporučuje ověřenou francouzskou značku Valrhona. Pořádný dort pečete jen jednou za čas, tak ať to stojí za to!

View post on Instagram
 

Jak poznat kvalitní čokoládu?

Zásadní kritérium najdete přímo na obalu. Ve složení by mělo být jen několik hlavních ingrediencí: kakaové boby, kakaové máslo a sladidlo plus živočišné nebo rostlinné mléko. Pro zajímavější chuť a strukturu se může přidat ovoce, oříšky a/nebo koření.

Tabulka by neměla obsahovat palmový tuk a jiné náhražky kakaového másla, konzervanty ani emulgátory. S otazníkem zůstává sójový a slunečnicový lecitin – závadný však není. Čokoláda nesnese vlhkost, a proto se do ní dávají pouze suroviny v suchém stavu, včetně mléka.

Co se sladidel týče, existuje spousta alternativ, ovšem různé varianty mohou třeba i negativně pozměnit chuť bobů – nejčastěji se proto volí třtinový cukr, který k pravé čokoládě patří odnepaměti a chuť kakaových bobů skvěle vyváží.

Dort Harlekýn

Na kakaový korpus (o průměru 24 cm):

  • 6 vajec
  • 150 g cukru krupice  
  • špetka soli 
  • 50 g kakaa
  1. Oddělte bílky od žloutků. 
  2. Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru. 
  3. Do vyšlehaných bílků ručně vmíchejte žloutky prošlehané se solí a kakaem.
  4. Těsto vlijte do ráfků, vymažte do stran a pečte 25–30 minut v troubě předehřáté na 170 °C. 

Na pařížskou šlehačku:

  • 200 g tmavé čokolády (63%)
  • 500 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
  1. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni.
  2. Smetanu zahřejte a nalijte na rozpuštěnou čokoládu.
  3. Pomocí tyčového mixéru vytvořte hladkou emulzi a uložte do lednice do druhého dne. 

Na vanilkovou šlehačku:  

  • 3 plátky želatiny (4½ g běžné želatiny)
  • 110 g bílé čokolády
  • 500 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
  • zrníčka vyškrábaná z jednoho vanilkového lusku  
  1. Plátky želatiny namočte do trochy studené vody a nechte 5–10 minut nabobtnat. 
  2. Mezitím rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. 
  3. Ohřejte smetanu s vanilkou a přimíchejte k čokoládě. 
  4. Přidejte nabobtnalou želatinu a promixujte ponorným mixérem.
  5. Směs dejte odležet přes noc do lednice.
  6. Po vychlazení krém vyšlehejte mixérem (šlehací metlou, ne ponorným nástavcem) a rovnou ho použijte.

Na skládání a zdobení dortu: 

  • upečený korpus 
  • pařížská šlehačka
  • vanilková šlehačka 
  • hobliny čokolády

Článek vyšel v magazínu Proženy.cz.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme