Burrata s paprikovou panzanellou z Pasta Fresca

V italské restauraci Pasta Fresca patří burrata celoročně k oblíbeným předkrmům. Sýr odebírají tamní kuchaři z malé česko-italské výrobny Latteria di Antonio ve Voděrádkách u Prahy. Vy si pro skvělou mozzarellu můžete skočit třeba do Formaggerie nebo Mozzarellartu.
Domácí těstoviny? Pasta Fresca!

Moderní italská trattorie, kde se vaří čerstvě, sezónně a podle italské tradice. Vyrábíme si deset druhů těstovin, pečeme vlastní focacciu a každé jídlo ladíme do detailu, abyste si mohli opravdu notovat. Přijďte na rychlý oběd, výběrovou kávu, uvolněnou večeři nebo skleničku vína z naší unikátní sbírky italských vín!
Suroviny na 4 porce
- 4 ks burraty (v Pasta Fresce používají burratu z výrobny Latteria di Antonio)
- 280 g paprikové panzanelly (recept najdete níže)
- 12 lžic kvalitního olivového oleje
- sůl, pepř na dochucení
Postup
Nemůže to být jednodušší! Burratu vyndejte z nálevu a naservírujte spolu s panzanellou a nakládanou cibulí na talíř. Osolte a opepřete a podávejte s čerstvě upečenou focacciou.
Papriková panzanella
- 20 g naložené cibule
- 180 g červené papriky
- 100 g (ideálně staršího) kváskového chleba
- 5 lístků bazalky
- 3 lžíce olivového oleje + na potření paprik
- 1 lžíce vinného octa
- sůl, pepř na dochucení
- Předehřejte troubu na 230 °C a na plech s pečícím papírem dejte papriky v celku potřené olivovým olejem. Pečte 20 minut, během kterých papriky několikrát otočíte.
- Chleba nakrájejte nebo natrhejte na menší kousky a přidejte osolený a opepřený k paprikám na plech. Pečte společně dalších 10 minut.
- Papriky následně nechte zapařit v míse s pokličkou, oloupejte je a odstraňte semínka. Nakrájejte papriky na drobné kostičky.
- Připravte si zálivku z olivového oleje, octa, soli a pepře. Vychladlé, nakrájené papriky dejte spolu s cibulí a nakrájenou bazalkou do misky a zalijte zálivkou.
- Chleba do panzanelly, případně k burratě s panzanellou servírujte až na poslední chvíli, aby zůstal křupavý.
Nakládaná cibule
- 260 g řepy
- 1,3 kg červené cibule
- 250 g cukru krupice
- 500 ml vinného octa
- 1 l vody
Cibuli nakrájejte na asi 0,5 cm tenká půlkolečka a řepu odšťavněte. V kastrůlku si svařte vodu, ocet a cukr a nechte 5 minut vychladnout, přilijte odšťavněnou řepu. Naskládejte cibuli do sklenice a zalijte sladkokyselou zálivkou. Po vychladnutí uložte do lednice, kde vám cibule vydrží několik měsíců.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.