facebook
instagram

Hovězí veverka na víně podle šéfkuchaře Kuchyně

14. února 2019
Foto: Honza Zima
Veverka na víně je jediná stálice v nabídce restaurace Kuchyň v Salmovském paláci. Šéfkuchař Marek Janouch se inspiroval ve starých kuchařkách a vyladil recept k dokonalosti. Uvařte si podle něj maso, které se rozpadá na jazyku a jeho silnou chuť doprovází voňavá omáčka z červeného vína.

Hotovky ve skle

Otevřít, nalít do kastrůlku, ohřát – a podávat! V Akonzervě v Jenči za Prahou vaří oblíbené omáčky podle receptur z restaurací Ambiente, plní jimi sklenice a pak je v tlakovém hrnci zavařují. A pár takových sklenic se vyplatí přibalit na chalupu nebo do apartmánu – prostě všude tam, kde máte k dispozici kuchyňku. Hotovku v podobě gulášové polévky, dršťkovky, svíčkové či rajské pak můžete servírovat raz dva!
Kupujte na e-shopu.

Hovězí veverka na víně

Doba přípravy: asi 3 hodiny

Na 4 porce potřebujete:

  • 800 g hovězí veverky
  • 50 g sádla nebo hovězího loje
  • snítku rozmarýnu
  • 500 ml suchého červeného vína
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 l hovězího vývaru
  • 300 g mrkve, nakrájené na kostičky
  • 120 g celeru, nakrájeného na kostičky
  • 100 g kořenové petržele, nakrájené na kostičky
  • 100 g cibule, nakrájené na klínky
  • 100 g žampionů nakrájených na klínky
  • 50 g nakládaných cibulek
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  1. Maso osolte, opepřete a spolu se snítkami rozmarýnu opečte na sádle ze všech stran. Zalijte polovinou červeného vína a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C.
  2. Připravte si rozvar z koření – pepř, nové koření a bobkový list orestujte nasucho a zalijte trochou vývaru. Krátce povařte.
  3. Orestujte kořenovou zeleninu a až nakonec přihoďte k opečeným kouskům cibuli. Přilijte zbytek červeného vína, provařte a vlijte rozvar z koření i hovězí vývar. Lehce povařte a hotovým nálevem zalijte maso. Pečte doměkka – trvá to asi 2½ hodiny.
  4. Jakmile je maso měkké, vyjměte ho a omáčku dochuťte solí a pepřem. Přidejte žampiony, které jste předtím krátce orestovali, nakládané cibulky a vše promíchejte.
  5. Hotovou omáčkou přelijte maso a podávejte s bramborovými plackami nebo kaší.

Veverku můžete podávat s bramborovou kaší nebo bramborovými plackami.

Bramborové placky

Suroviny na 40 placek:

  • 1 kg uvařených a oloupaných brambor
  • 1 vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • sůl
  1. Brambory nastrouhejte, přidejte vajíčko a osolte. Vymíchejte těsto a postupně přisypte a zapracujte mouku.
  2. Vytvarujte menší placičky o velikosti asi jako dívčí dlaň.
  3. Placičky pak opékejte na pánvi omaštěné sádlem z obou stran.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme