Hovězí veverka na víně podle šéfkuchaře Kuchyně
Veverka na víně je jediná stálice v nabídce restaurace Kuchyň v Salmovském paláci. Šéfkuchař Marek Janouch se inspiroval ve starých kuchařkách a vyladil recept k dokonalosti. Uvařte si podle něj maso, které se rozpadá na jazyku a jeho silnou chuť doprovází voňavá omáčka z červeného vína.
Hotovky ve skle
Otevřít, nalít do kastrůlku, ohřát – a podávat! V Akonzervě v Jenči za Prahou vaří oblíbené omáčky podle receptur z restaurací Ambiente, plní jimi sklenice a pak je v tlakovém hrnci zavařují. A pár takových sklenic se vyplatí přibalit na chalupu nebo do apartmánu – prostě všude tam, kde máte k dispozici kuchyňku. Hotovku v podobě gulášové polévky, dršťkovky, svíčkové či rajské pak můžete servírovat raz dva!
Hovězí veverka na víně
Doba přípravy: asi 3 hodiny
Na 4 porce potřebujete:
- 800 g hovězí veverky
- 50 g sádla nebo hovězího loje
- snítku rozmarýnu
- 500 ml suchého červeného vína
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 l hovězího vývaru
- 300 g mrkve, nakrájené na kostičky
- 120 g celeru, nakrájeného na kostičky
- 100 g kořenové petržele, nakrájené na kostičky
- 100 g cibule, nakrájené na klínky
- 100 g žampionů nakrájených na klínky
- 50 g nakládaných cibulek
- sůl a čerstvě namletý pepř
- Maso osolte, opepřete a spolu se snítkami rozmarýnu opečte na sádle ze všech stran. Zalijte polovinou červeného vína a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Připravte si rozvar z koření – pepř, nové koření a bobkový list orestujte nasucho a zalijte trochou vývaru. Krátce povařte.
- Orestujte kořenovou zeleninu a až nakonec přihoďte k opečeným kouskům cibuli. Přilijte zbytek červeného vína, provařte a vlijte rozvar z koření i hovězí vývar. Lehce povařte a hotovým nálevem zalijte maso. Pečte doměkka – trvá to asi 2½ hodiny.
- Jakmile je maso měkké, vyjměte ho a omáčku dochuťte solí a pepřem. Přidejte žampiony, které jste předtím krátce orestovali, nakládané cibulky a vše promíchejte.
- Hotovou omáčkou přelijte maso a podávejte s bramborovými plackami nebo kaší.
Veverku můžete podávat s bramborovou kaší nebo bramborovými plackami.
Bramborové placky
Suroviny na 40 placek:
- 1 kg uvařených a oloupaných brambor
- 1 vejce
- 250 g hrubé mouky
- sůl
- Brambory nastrouhejte, přidejte vajíčko a osolte. Vymíchejte těsto a postupně přisypte a zapracujte mouku.
- Vytvarujte menší placičky o velikosti asi jako dívčí dlaň.
- Placičky pak opékejte na pánvi omaštěné sádlem z obou stran.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.