facebook
instagram

3 snadné tipy, jak správně namlít maso na burger

30. července 2018
Foto: Honza Zima
Ať už do housky nacpete cokoli, vždycky bude nejdůležitější chuť a struktura samotného masa. Zásadní jsou dvě věci – poměr tuku v masové směsi a hrubost mletí. Chutná vám burger v Kantýně? Připravte si jeho základ podle tipů od řezníka Michala Bureše.

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je místem pro všechny, kteří hledají kvalitní maso od tuzemských chovatelů. Přijďte si nakoupit do Dlouhé ulice.
Sem pro maso

1. Správný poměr masa a tuku

Masová směs by měla obsahovat správné množství tuku, aby burger nebyl tuhý, ale naopak šťavnatý a křehký. Nepřidávejte však do masa tuk nebo lůj samotný: „Vyberte si kousky masa s rovnomoměrným tukovým mramorováním,“ radí Michal Bureš. V Kantýně burger připravuje ze směsi hovězího krku a hrudí. Ideální poměr je 30 % tuku a 70 % masa.

2. Začít nahrubo, pak domlít najemno

Maso namelte nejdřív na „ledvině“ – nástavci, který má tvar ledviny a maso namele nahrubo. Mletí pak zopakujte na jemnějším nástavci, ideálně 5–7mm. Záleží na tom, do jakého masa se chcete zakousnout.

3. Mlýnek skladujte v chladnu

„Mlýnek by měl být chladný, proto ho nenechávejte dlouhou stát třeba u plotny. Maso se totiž při mletí zahřívá a mohlo by se rychleji kazit. Proto ho také netemperujte (= žádné odležení při pokojové teplotě), tak jak jste zvyklí u steaku,“ zdůrazňuje Michal Bureš.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme