Kakaové linecké cukroví s krémem z vaječného likéru. Zkuste recept z Myšáka
Trochu vláčné, trochu křehké a hodně voňavé. Zapomeňte na klasiku s marmeládou! Pokud milujete čokoládu, připravte si tradiční linecké cukroví podle receptu z Myšáka. Šéfcukrář Lukáš Pohl přidává do těsta kakao, sušenky slepuje krémem z vaječného likéru a nakonec je namáčí v čokoládě.
Linecké cukroví je absolutní vánoční klasika. Na stolech se objevuje v mnoha verzích, nejčastěji však slepované marmeládou. Pokud však letos chcete rodinu nebo návštěvy překvapit něčím novým, zkuste tenhle recept z Myšáka.
Suroviny:
- 320 g hladké mouky
- 32 g kakaa
- 180 g másla
- 110 g cukru moučka
- 1 vejce
Postup:
- Všechny ingredience dejte do mísy nebo kuchyňského robotu a vypracujte hladké těsto. Důležité je mít máslo správně vychlazené a zpracovávání by nemělo být dlouhé.
- Nechte těsto odpočinout do lednice a následně ho vyválejte na pomoučeném válu a vytvarujte žádané tvary.
- Pečte 10–12 minut při 170 °C. Po zlomení by měly kousky křupnout jako sušenka.
Krém z vaječného likéru
Suroviny:
- 200 g másla pokojové teploty
- 100 g moučkového cukru
- 100 ml vaječného likéru
Postup:
- Cukr s máslem vyšlehejte do pěny.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte vaječný likér (z lednice).
- Hotový krém dejte do cukrářského sáčku, potřete polovinu sušenek a rovnou přiklopte. Sušenky musejí být studené, jinak se krém rozpustí.
- Cukroví uložte na hodinu do lednice, aby krém ztuhl.
- Nakonec můžete cukroví namáčet v čokoládové polevě a ozdobit mandlemi, oříšky nebo posypkami z Myšáka.
Podívejte se na postup v galerii:
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.