Kulinář Martina Maliny
Kdy jste se rozhodl, že budete kuchař? Táhne se to s vámi už od dětství?
Vyučil jsem se v oboru kuchař-číšník. Je to s podivem, ale o vaření jsem se začal zajímat asi až pět let po škole. Škola mě totiž tolik nebavila a nikdy mě moc nenaučila. Vše jsem musel pochytit sám postupem času. Jako učeň jsem dělal jenom přípravu a nikdy mě nikdo nepustil k opravdovému vaření. Začínal jsem proto pracovat jako barman a číšník, ale rád jsem občas zašel do kuchyně uvařit jídla, která si někdo objednal. A tehdy se to asi zlomilo. Přivoněl jsem si k práci v kuchyni a naštěstí mi to zůstalo až do dnes.
Co máte na české kuchyni nejraději?
Když neošidíte základy, tak je to ta nejlepší cesta k dobrému jídlu. Složitá není, stačí, když ji děláte poctivě.
Máte nějaký kuchařský vzor?
Inspiruji se u spousty kuchařů. Říct, kdo je můj vzor, je těžké. Mám ale i spoustu moderních kuchařek od českých i zahraničních šéfkuchařů. Každé dobré kreativní jídlo může být vzor.
Je to poprvé, co sestavujete vlastní degustační menu?
Degustační menu jsem sestavoval již dříve – vždycky k nějaké příležitosti jako je Valentýn, svatomartinská husa, Vánoce, zvěřina, Velikonoce…
O čem vaše menu bude?
Moje kulinářské menu bude o samozřejmě české kuchyni. Bude také o surovinách od místních dodavatelů. Začíná sezóna a to je jedna z věcí, kterou chceme v Lokálech reflektovat celý rok.
Co očekáváte od kulinářské akce?
Očekávám (doufám!) ve spokojenost našich věrných hostů, že je naše menu osloví a budou Lokál U Caipla navštěvovat i nadále a ocení práci všech zaměstnanců od kuchyně až po servis, který dělá Lokál Lokálem.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.