facebook
instagram

Sekaná 20. týden

16. května 2019
„Rozhodl jsem se zavřít. Nadobro.“ Prohlásil to držitel tří michelinských hvězd Magnus Nilsson. V prosinci tedy budou ve Fävikenu servírovat poslední večeři. Podívali jsme se na důvody, které ho vedly k takovému rozhodnutí, na českou specialitu, která to dotáhla až do Texasu, a na ekologii v kuchyni. A to není zdaleka všechno.

Fäviken zavírá
Nadobro. Švédská restaurace na konci světa (tři michelinské hvězdy), která před deseti lety vydláždila cestu lokálním surovinám a sezonnosti, končí. Na svém Instagramu to oznámil šéfkuchař Magnus Nilsson. 14. prosince budou ve Fävikenu servírovat poslední večeři. „Chci se víc věnovat rodině, zahradničení a taky chci být víc fit. Fyzicky i psychicky,“ prohlásil. „Nebudu lhát, po deseti letech neustálého posouvání se vpřed už jsem trochu unavený.“

View post on Instagram
 

Ekologie a udržitelnost v kuchyni
Není to klišé ani chvilkový trend. Je to způsob myšlení, který naší zemi dlužíme a začínáme splácet. Nemusíte zítra koupit kompostér a vyrábět hrnky z kávové sedliny, stačí jen chtít přemýšlet a nebát se dělat věci trochu jinak. Našich 18 tipů si přečtěte tady.

View post on Instagram
 

Dominique Crenn postihla rakovina prsu
Šéfkuchařce se třemi michelinskými hvězdami přede dvěma týdny diagnostikovali rakovinu prsu. „Mám strach a zároveň cítím pokoru, ale nejsem v tom sama. Tohle onemocnění postihne každou osmou ženu,“ napsala na svém Instagramu. „Myslela jsem si o sobě, že jsem neporazitelná. Takovou životní odbočku jsem opravdu nečekala. Jsem kuchařka a kuchaři jsou známí svou neochvějnou pracovitostí. Teď ji nasměruju ke svému zdraví.“ Dominique Crenn zatím podstoupila první chemoterapie. Držíme palce!

View post on Instagram
 

Koláče z Texasu
Tedy kolache, abychom byli přesní. Jak se na jih USA dostaly? V 19. století do této oblasti přesídlila vlna českých migrantů. Jejich potomci si z nějakého důvodu začali u dálnic ve velkém otevírat čerpací stanice a koláče prodávat jako svačinku na cestu. Dnes už se rozšířily do všech koutů v Texasu – některé vypadají jako z české pekárny, jiné mají zvláštní hranatý tvar a asi nejvzdálenější těm českým jsou ty plněné masem. Novinářka z Bon Appétit u sebe pozoruje lehčí koláčovou posedlost, takže o nich sepsala celý článek.

View post on Instagram
 

Tanečník za barem
Jeho práce i život připomínají velkou show – kdysi taneční, teď barmanskou a kávovou. O novém konceptu Osada přemýšlel Ondřej Štökl, známý jako Óňa, už při nástupu do Ambiente. Po čtyřech letech svůj nápad uskutečnil s Martinem Podrackým a Lukášem Hájkem. Jaký cíl mají baristé a nová kavárna v Holešovicích?

View post on Instagram
 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme