Sekaná 20. týden
Fäviken zavírá
Nadobro. Švédská restaurace na konci světa (tři michelinské hvězdy), která před deseti lety vydláždila cestu lokálním surovinám a sezonnosti, končí. Na svém Instagramu to oznámil šéfkuchař Magnus Nilsson. 14. prosince budou ve Fävikenu servírovat poslední večeři. „Chci se víc věnovat rodině, zahradničení a taky chci být víc fit. Fyzicky i psychicky,“ prohlásil. „Nebudu lhát, po deseti letech neustálého posouvání se vpřed už jsem trochu unavený.“
Ekologie a udržitelnost v kuchyni
Není to klišé ani chvilkový trend. Je to způsob myšlení, který naší zemi dlužíme a začínáme splácet. Nemusíte zítra koupit kompostér a vyrábět hrnky z kávové sedliny, stačí jen chtít přemýšlet a nebát se dělat věci trochu jinak. Našich 18 tipů si přečtěte tady.
Dominique Crenn postihla rakovina prsu
Šéfkuchařce se třemi michelinskými hvězdami přede dvěma týdny diagnostikovali rakovinu prsu. „Mám strach a zároveň cítím pokoru, ale nejsem v tom sama. Tohle onemocnění postihne každou osmou ženu,“ napsala na svém Instagramu. „Myslela jsem si o sobě, že jsem neporazitelná. Takovou životní odbočku jsem opravdu nečekala. Jsem kuchařka a kuchaři jsou známí svou neochvějnou pracovitostí. Teď ji nasměruju ke svému zdraví.“ Dominique Crenn zatím podstoupila první chemoterapie. Držíme palce!
Koláče z Texasu
Tedy kolache, abychom byli přesní. Jak se na jih USA dostaly? V 19. století do této oblasti přesídlila vlna českých migrantů. Jejich potomci si z nějakého důvodu začali u dálnic ve velkém otevírat čerpací stanice a koláče prodávat jako svačinku na cestu. Dnes už se rozšířily do všech koutů v Texasu – některé vypadají jako z české pekárny, jiné mají zvláštní hranatý tvar a asi nejvzdálenější těm českým jsou ty plněné masem. Novinářka z Bon Appétit u sebe pozoruje lehčí koláčovou posedlost, takže o nich sepsala celý článek.
Tanečník za barem
Jeho práce i život připomínají velkou show – kdysi taneční, teď barmanskou a kávovou. O novém konceptu Osada přemýšlel Ondřej Štökl, známý jako Óňa, už při nástupu do Ambiente. Po čtyřech letech svůj nápad uskutečnil s Martinem Podrackým a Lukášem Hájkem. Jaký cíl mají baristé a nová kavárna v Holešovicích?
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.