facebook
instagram

Kytkožrouti

24. února 2016
Foto: Jan Červenka & Smart Press
Jana Vlková, vystudovaná ekoložka, o sobě říká, že je kytkožrout. Loni vydala Květinovou kuchařku a nedávno v Esce pokřtila kapesní Notes Květinové kuchařky, šikovný doplněk pro sběrače jedlých květů.

Co je při sbírání jedlých květů nejdůležitější?

Nejdůležitější je stříhat — netrhat! Člověk by si měl ustřihnout jen tolik, kolik potřebuje, aby na tom místě mohla květina znova vyrůst. Kromě toho by se květiny měly před použitím pořádně omýt.

K tomuhle tématu mám zábavnou historku. Když u nás v Dejvicích byla minulý rok taková, no, nemilá havárie s vodou, já jediná jsem z celé rodiny přežila bez úhony. Asi proto, že jsem občas snědla nějaký špatně umytý květ. Aspoň vidíte, že trocha hlíny není člověku nikdy na škodu.

Jak bychom se měli o ustřižené květiny starat?

Doporučuju zabalit je do vlhkého ubrousku nebo utěrky a odnést v krabičce nebo pytlíku. Pozor na samostatné květy, ty dávejte zásadně do krabičky, v sáčku by se zničily. Doma je zabalte do vlhké utěrky a uložte do ledničky.

Co všechno se z nich dá připravit?

Záleží na ročním období. Jarní rostliny jsou skvělé do salátů, letní jsou zase typicky dekorativní. Když se blíží podzim a květiny mají méně vody a více slunce, chutě se v nich koncentrují a jsou ostřejší. Dají se pak použít jako koření.

Co děláte během zimy? Dají se květiny nějak konzervovat?

Některé jdou zavařovat nakyselo jako okurky. Zkoušela jsem šruchu zelnou a dopadlo to naprosto skvěle. Testovala jsem i lichořeřišnici. Poupata různých květů se dají naložit jako kapary. Nejvykřičenější – a taky nejdostupnější – jsou pampelišky. Experimentovala jsem i s květy jitrocele kopinatého a slezu lesního. Doufám, že během letošní sezony na mě čekají další objevy.

Jste z Prahy. Kde nejblíž se dají sbírat jedlé květy?

Rozhodně bych nedoporučovala sbírat rostliny ve městě. Rostou nízko a jsou kontaminovány nejen smogem, ale i od psů. Vyjeďte aspoň na konečnou metra, a pokud možno ještě mnohem dál. Jestli máte stresující práci třeba u počítače, uvidíte, že to je ideální způsob relaxu. Člověk úplně vypne a věnuje se jen květinám.

Kde čerpáte inspiraci?

Z cizích jazyků ovládám nejlépe francouzštinu, takže mě to táhne do Francie. Hodně se inspiruji tamní kuchyní. Několik knih o jedlých květech napsal šéfkuchař François Couplan nebo také už zesnulá Pierette Nardo. Její kuchařka dokonce vyšla v češtině, pod názvem Bylinky našich babiček.

Vzniká kolem „kytkožroutství“ nějaká komunita?

Snažím se, aby vznikala! A daří se to velice dobře, čísla jdou rychle nahoru. Zatím by se dalo mluvit o pragocentrismu, nicméně zájem mají lidé po celé republice. Organizuji veřejné semináře a kurzy a když občas vyjedu z Prahy, mám z toho vždycky velkou radost

Pokud vás téma jedlých květů zajímá, rozhodně zavítejte na stránky www.kytkykjidlu.cz

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme