facebook
instagram

Legendy za pípou: Za kým chodí na pivo výčepní z Ambiente?

24. října 2023
Foto: Kuba Zeman
Kvalita piva je samozřejmě zásadní, stejně důležitá je však technika čepování – a osobnost výčepního. Ten je pak tváří celé hospody a dokáže vytvořit svébytnou atmosféru, za kterou se hosté vracejí.

Petr Tichý z hospody U Zlatého tygra

„K Tygrovi chodím za Petrem,“ konstatuje výčepní Ambiente Tomáš Krčmář. A rozhodně není sám! Petr Tichý je doslova ikonou hospody U Zlatého tygra. Je to svéráz, málokoho si pustí k tělu, ale pivo čepuje jedna báseň. A dokonce má i specifický grif, kterého si každý výčepní hned všimne – půllitr nejprve obkrouží pěnou a teprve pak se pustí do čepování.

Tomáš Hrnčíř z Lokálu U Bílé kuželky

Maestro, kterého zmíní snad každý výčepák z Ambiente, když se zeptáte, od koho se učil nebo kdo ho inspiroval. Tomáš je mistrem republiky v čepování piva a otevíral už dva Lokály – Dlouhou a Kuželku. V té ho můžete potkat za výčepem dodnes.

View post on Instagram
 

Lukáš Vitásek z restaurace Na Hradčanské 

Švejk za výčepem? Zřejmě nejvíc ho připomíná Lukáš Vitásek, vítěz soutěže Master Bartender z roku 2015. Tomáš Krčmář o něm říká: „Má dokonalou techniku, jeho čepování je jako symfonie. Mezi pražskými výčepními je velmi vážený.“

Bohouš Kundrt z Jelínkovy pivnice (U Jelínků)

Výčepní legenda Plzeňského Prazdroje má kromě excelentní techniky čepování taky vytříbené poznávací znamení – natočený knírek, díky kterému si ho rozhodně s nikým nespletete. Začínal U Zlatého tygra, pak se přesunul k Jelínkům a už tady zůstal. Pivo tu čepuje více než třicet let!

Tomáš Babica z restaurace U Pinkasů

Poznáte ho podle šátku kolem krku a vestičky – svůj výčepácký „mundúr“ v podstatě nesundává. Tenhle chlapík je skutečná legenda, takto titulovaná přímo od Plzeňského Prazdroje!

Igor Kolivoško z restaurace U Červeného jelena

Držitel slovenského titulu Master Bartender má zástěru posetou desítkami odznáčků a visí na kšandách se vzorem pivních půllitrů. Mezi výčepními je to známá persona, která si svou slávu nezískala jen netradiční uniformou, ale hlavně precizně zvládnutou technikou čepování.

Filip Vokatý z hospody  U Černého vola 

„Vůl“ na Loretánském náměstí je legenda sám o sobě. Ovšem pozor, přestože je to velmi stará hospoda, při péči o pivo se tu řídí nejnovějšími trendy. A to zásluhou výčepního Filipa Vokatého, kterého si štamgasti možná pamatují z placu. „Poté, co se tenhle vtipný svéráz postavil za výčep, kvalita piva šla jednoznačně nahoru,“ říká uznale výčepní Lucie Janečková. Stejně svérázná je i hodina, od které tady dostanete pivo – Vůl otevírá už v deset ráno!

Tereza Pospíšilová z Pultu

Mezi legendami musíme zmínit také kralující vítězku Zlaté pípy, soutěže výčepních z Ambiente. Terka, kterou jistě mnozí z vás dřív potkávali v Lokálu Hamburk, se v Pultu stará nejen o pivo, ale o chod celého podniku. Stavte se ji pozdravit – a rovnou si pohlaďte Zlatou pípu, která se tu skví na výčepu.

View post on Instagram
 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme