facebook
instagram

Lehké jídlo, které si zamilujete! Vyzkoušejte grilovaná salátová srdíčka od Kalendů

22. srpna 2024
Foto: Jan Zima
Pokud chcete odlehčit jídelníček, udělejte to s největší možnou pompou – třeba s grilovanými salátovými srdíčky s pistáciemi a pažitkovou emulzí. Přinášíme vám recept z restaurace U Kalendů.

Restaurace a pekárna na pravém břehu Vltavy

Hospoda U Kalendů stojí na místě zaniklé plavecké osady Podskalí od začátku minulého století. Dnes tu servírují jídla bez pozlátka a čepují pečlivě ošetřené pivo. Navíc stírají rozdíly mezi kuchyní a pekárnou – jedno se prolíná s druhým. Kuchaři zpracovávají včerejší chleba, pekaři si půjčují neobvyklé suroviny. Zastavte se do pekárny pro křupavý bochník a sladké pečivo, nebo vyzkoušejte smažený kvásek v restauraci.

Na první pohled by se mohlo zdát, že připravit dokonalý salát je hračka. Realita je ovšem taková, že leckde stále dostanete pár listů hlávkového salátu s několika kousky rajčat a pochybným dresinkem. To naštěstí není případ restaurace U Kalendů, kde salát povýšili na skutečnou chuťovou symfonii. Připravte si jejich nezaměnitelná grilovaná salátová srdíčka s pistáciemi a pažitkovou emulzí a přesvědčte se na vlastní chuťové pohárky. 

Na jednu porci potřebujete:

  • 20 g pažitkové majonézy
  • 20 ml medovo-citronového dresinku
  • 1 salát little gem
  • drcené pistácie dle chuti 
  • pažitku, kopr a kerblík na ozdobu

Pažitková majonéza:

  1. Vložte 15 g nasekané pažitky a 100 ml slunečnicového oleje do thermomixu a zahřejte na 70 stupňů. Poté sceďte. Získáte tak zelený olej, který je základem pažitkové majonézy.
  2. 10 g žloutků, sůl, pepř a lžičku plnotučné hořčice spojte s cca 100 ml zeleného oleje, tak aby vznikla majonéza.

Medovo-citronový dresink:

V misce rozmíchejte 40 g olivového oleje, 20 g citronové šťávy a 20 g medu.

Postup: 

  1. Salátová srdíčka rozpulte a potřete trochou oleje, osolte a opepřete. Položte je vnitřní stranou na gril a opečte dozlatova. 
  2. Po ogrilování je dochuťte medovo-citronovým dresinkem tak, aby dokonale nasákla.
  3. Pokapejte pažitkovou majonézou, posypte drcenými pistácemi a dozdobte směsí nasekaných bylinek. 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme