facebook
instagram

Na jedno, nebo rovnou na šest? V Pultu vybrali nové ležáky na následující rok

4. října 2024
Foto:Jakub Zeman
Výběr ležáků na další rok probíhá poněkud netradičně – o čtveřici piv, která na čepu doplní značky Pilsner Urquell a Budějovický Budvar, rozhoduje degustační rada, jež se schází pouze za tímto účelem a hledá ty nejpitelnější kousky. Letos zvolila Únětické pivo 12° (Únětický pivovar), Světlý ležák 12° (Pivovar Permon), Vorkloster klášterní ležák (Klášterní pivovar Porta Coeli) a pivo Jura (Pivovar Chroust).

Vítejte v Pultu!

Nejsme jen pivní bar. O pivu víme vše! Pult je jediné místo, kde ochutnáte dokonale ošetřený český ležák hned z šesti pivovarů. Díky našim zkušenostem a technologii umíme dát stejnou péči jakémukoliv pivu na pípě.
Přijďte porovnat jejich chuť!

Od otevření v roce 2021 nabízí Pult šest perfektně ošetřených a čepovaných ležáků na jednom výčepu. Dva z kohoutů trvale obsadily národní pivovar Budějovický Budvar a Plzeňský Prazdroj, otec ležáků v Česku. K nim se každý rok vybírají čtyři další piva, přičemž hlavním kritériem je pitelnost. 

View post on Instagram
 

O tom, které ležáky se budou v Pultu následující rok čepovat, rozhoduje tzv. degustační rada. Tu tvoří desetičlenná skupina složená z výčepních, sládků a dalších odborníků z gastronomie a v neposlední řadě také ze štamgastů. Její jádrem jsou čtyři stálí členové: generální manažerka Pultu Tereza Pospíšilová, Lucie Janečková z Institutu PIVO, mistr výčepní Lukáš Svoboda, který stál u zrodu Lokálu, a Míra Bouchal za Lokál CZ.

Letos se degustační rada sešla již v červnu, aby během dvou dní ochutnala rekordních třiadvacet ležáků. Pivovary se přitom přihlašují samy. „Přihlášky jsme spustili hned po Novém roce a tentokrát byl zájem pivovarů enormní, což je pro nás velká radost i zodpovědnost. Už v průběhu jara jsem všechny pivovary navštívila a mluvila s jejich sládky, abych jim detailněji představila koncept Pultu. Teď mě čeká opětovná návštěva čtyř vítězných pivovarů. Vezmu s sebou i naše výčepní a budeme se částečně podílet na výrobě piva, které si pak hosté vychutnají u nás na čepu. Výběr nových ležáků tedy není záležitost pouhých dvou dní, během nichž zasedá degustační rada, ale celoroční aktivita,“ vysvětluje Tereza Pospíšilová, která má spolu s Lucií Janečkovou na starost organizaci degustační rady a komunikaci s přihlášenými pivovary.

Pitelnost nadevše

Samotná degustace se odehrává v Pultu. Členové rady ochutnávají vzorky načepované ze zdejšího výčepu, ve stejné teplotě a ve sklenicích, ve kterých se pak pivo servíruje hostům. Dostávají ho tak za totožných podmínek a ve stejné kondici jako za běžného provozu podniku.

Jedinou změnou je to, že do velké pivní sklenice dostanou načepované malé pivo, aby se lépe projevila veškerá aromata a chuť. Hodnotí se několik aspektů, mezi nimi samozřejmě i vůně, chuť a říz, a především již zmiňovaná pitelnost.

Kdo vyhrál?

Právě nejlepší pitelností se letos prokázaly Únětické pivo 12° (Únětický pivovar), Světlý ležák 12° (Pivovar Permon), Vorkloster klášterní ležák (Klášterní pivovar Porta Coeli) a Jura (Pivovar Chroust), které tak hosté nově najdou na čepu Pultu. 

„Tento rok obměňujeme všechna čtyři piva, navíc se tyto pivovary objevují na čepu Pultu poprvé. Hosté se tak skutečně mají na co těšit,“ dodává Tereza Pospíšilová. Slavnostní odhalení nové sestavy ležáků a naražení prvních sudů proběhlo souběžně s oslavou třetích narozenin Pultu.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.