facebook
instagram

Na velikonočním stole nesmí chybět. Recept na tradičního beránka podle cukrářů z Myšáka

Beránek s mléčnou čokoládou a lískovými oříšky z cukrárny Myšák (foto Kuba Zeman)
10. dubna 2025
Foto: Jakub Zeman
Bez beránka by Velikonoce nebyly úplné! Tento recept z Myšáka s medem, máslem a šlehačkou zaručuje dokonale jemnou strukturu a lahodnou chuť. Nechte těsto přes noc rozležet, aby se propojily chutě, a užijte si výsledek – poctivého beránka jako od babičky.

Velikonoční dobroty z Myšáka

Mazanec, tmavý a světlý beránek i netradiční zajíc z bílé matcha čokolády. V Myšákovi jsme připravili všechno, co k Velikonocům patří – a k tomu si můžete přibalit vaječný likér s příchutí věnečku. Stavte se pro něco na sváteční stůl, nebo si udělejte radost jen tak.
Podívejte se, co máme.

Suroviny:

  • 4 vejce 
  • 120 g cukru moučka 
  • 120 g tekutého medu
  • špetka soli 
  • kůra nastrouhaná z ½ citronu, chemicky neošetřeného
  • ½ vanilkového lusku 
  • 100 g másla + na vymazání formy
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 75 g šlehačky (33%)
  • 240 g hladké mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

  1. Metličkou smíchejte vejce s cukrem, medem, solí, citronovou kůrou a zrníčky vyškrábnutými z poloviny vanilkového lusku.
  2. Přidejte rozpuštěné máslo, olej a šlehačku. Opět promíchejte. 
  3. Přidejte směs mouky a prášku do pečiva a zapracujte metličkou. 
  4. Ponorným mixérem těsto rozmixujte dohladka.
  5. Uložte těsto do mísy a dejte ho přes noc do lednice. Nezapomeňte ho důkladně přikrýt potravinovou fólií.
  6. Druhý den těsto vyndejte a nechte ho asi 20–30 minut povolit při pokojové teplotě, aby nebylo příliš tuhé a dalo se snadno nalít do formy. Poté jej dejte do formy, kterou jste vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Předehřejte si troubu – horkovzdušnou na 165, elektrickou či plynovou na 175 stupňů Celsia – a pečte zhruba 45 minut.
  7. Po vyndání z trouby nechte beránka přibližně 15 minut chladnout a poté jej vyklopte
  8. Opět na něj formu nasaďte a nechte ho pod ní 10 minut odpočívat - to pomůže lépe ustálit jeho tvar. Poté ji odklopte a nechte ho úplně vychladnout.

A jak na tu nejlepší čokoládovou polevu? To zjistíte zde

Tipy: 

  • Vzhledem k tomu, že každá trouba peče jinak, je nutné zkontrolovat, zda je beránek dostatečně propečený, a to pomocí špejle. Pokud na ní po vytažení neulpí žádné těsto, je hotový. V opačném případě dejte beránkovi ještě pár minut.
  • Formu je třeba vymazat, ale chytře! Máslo nechte mírně změknout a použijte štětec, abyste se dostali do všech záhybů. Pak ji vysypte hrubou moukou – beránek se vám bude lépe vyklápět.
  • Těsto nalijte jen do tří čtvrtin výšky formy, aby mělo prostor naběhnout. Kdybyste ji naplnili až po okraj, beránek může přetéct nebo se propadnout.

Pokud ale zrovna nemáte čas na pečení, velikonočního beránka s bílou čokoládou a pistáciemi nebo s mléčnou čokoládou a lískovými oříšky si můžete objednat i na e-shopu cukrárny Myšák. Nechte si ho doručit až domů nebo si ho u nás v cukrárně vyzvedněte v den, jaký si sami zvolíte.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme