Koblihy se žloutkovým krémem a ovocem z restaurace Čestr

V nabídce restaurace Čestr najdete koblihy po celý rok. Voní po sádle i po vanilce – a vy si je teď můžete připravit doma podle receptu šéfkuchaře Pavla Brichzina, který ze šuplíku rád vytahuje tradiční české receptury. Velikost koblížků si upravte dle libosti.
Suroviny na koblížky (4 porce):
- 80 g hladké mouky
- 80 g polohrubé mouky
- 3 g čerstvého droždí
- 70 ml plnotučného mléka
- 10 g másla
- 13 g krupicového cukru
- 1 g soli
- 1 žloutek
- 16 ml rumu
- moučkový cukr na posypání
- sádlo na smažení
Na krém (4 porce):
- 130 ml plnotučného mléka
- 2 žloutky
- 30 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 13 g kukuřičného škrobu
- 26 ml smetany ke šlehání
K dokončení:
- moučkový cukr na posypání
- oblíbené ovoce na ozdobu
Koblihy
- Všechny ingredience kromě másla dejte do mísy kuchyňského robotu a 3–4 minuty míchejte. Přidejte máslo a pusťte robot znova. Výsledkem by mělo být hladké těsto, které se lepí na hák.
- Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte půl hodiny kynout – objem by se měl zdvojnásobit. Poté vyválejte kuličky o hmotnosti asi 60 g. Vyskládejte je na pečicí papír a dopřejte jim ještě půlhodinu na dokynutí.
- Do hrnce vložte sádlo, zahřejte na 170°C a smažte koblížky z obou stran. Jakmile začnou chytat tmavě zlatou barvu, jsou hotové.
Žloutkový krém
- Veškeré suroviny dejte do hrnce, stranou si nechte jen smetanu na šlehání. Na mírném ohni nechte směs za stálého míchání zhoustnout.
- Slijte ji do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout. Mezitím si vyšlehejte šlehačku do tuha.
- Vychlazený žloutkový krém přeceďte přes sítko, aby byl krásně hladký. Přidejte šlehačku a řádně promíchejte.
Dokončení
Propíchejte koblihy špejlí a pomocí cukrářské fólie je naplňte krémem – 50 ml krému na jednu koblihu. Posypte moučkovým cukrem a dozdobte oblíbeným ovocem – třeba rybízem.
Dobrou chuť!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.