facebook
instagram

Koblihy se žloutkovým krémem a ovocem z restaurace Čestr

27. února 2025
Foto: Vojtěch Tesárek
V nabídce restaurace Čestr najdete koblihy po celý rok. Voní po sádle i po vanilce – a vy si je teď můžete připravit doma podle receptu šéfkuchaře Pavla Brichzina, který ze šuplíku rád vytahuje tradiční české receptury. Velikost koblížků si upravte dle libosti.

Suroviny na koblížky (4 porce):

  • 80 g hladké mouky
  • 80 g polohrubé mouky
  • 3 g čerstvého droždí
  • 70 ml plnotučného mléka
  • 10 g másla
  • 13 g krupicového cukru
  • 1 g soli
  • 1 žloutek
  • 16 ml rumu
  • moučkový cukr na posypání 
  • sádlo na smažení

Na krém (4 porce):

  • 130 ml plnotučného mléka
  • 2 žloutky 
  • 30 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 13 g kukuřičného škrobu
  • 26 ml smetany ke šlehání

K dokončení:

  • moučkový cukr na posypání
  • oblíbené ovoce na ozdobu

Koblihy

  1. Všechny ingredience kromě másla dejte do mísy kuchyňského robotu a 3–4 minuty míchejte. Přidejte máslo a pusťte robot znova. Výsledkem by mělo být hladké těsto, které se lepí na hák. 
  2. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte půl hodiny kynout – objem by se měl zdvojnásobit. Poté vyválejte kuličky o hmotnosti asi 60 g. Vyskládejte je na pečicí papír a dopřejte jim ještě půlhodinu na dokynutí. 
  3. Do hrnce vložte sádlo, zahřejte na 170°C a smažte koblížky z obou stran. Jakmile začnou chytat tmavě zlatou barvu, jsou hotové. 

Žloutkový krém

  1. Veškeré suroviny dejte do hrnce, stranou si nechte jen smetanu na šlehání. Na mírném ohni nechte směs za stálého míchání zhoustnout.
  2. Slijte ji do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout. Mezitím si vyšlehejte šlehačku do tuha. 
  3. Vychlazený žloutkový krém přeceďte přes sítko, aby byl krásně hladký. Přidejte šlehačku a řádně promíchejte. 

Dokončení

Propíchejte koblihy špejlí a pomocí cukrářské fólie je naplňte krémem – 50 ml krému na jednu koblihu. Posypte moučkovým cukrem a dozdobte oblíbeným ovocem – třeba rybízem.

Dobrou chuť! 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme